Masa cytrynowa
«Masa Cytrynowa».
Do naszych deserów, zwłaszcza tortów, ciastek i wypieków taka masa będzie wspaniałym dodatkiem. Prosta do wykonania, jednak dodaje niesamowitego smaku naszym wyrobom cukierniczym.
Składniki:
- ¼ dag masła,
- 3 jaja,
- 2 cytryny,
- 20 dag cukru,
Przygotowanie:
- Wpierw nakłuć szpilką powierzchnię cytryny w wielu miejscach.
- Potem ugotować, 2 – 3 razy odlewając wodę.
- Gdy cytryny są miękkie, odcedzić je, ostudzić, przetrzeć przez sito.
- Jaja ubić z cukrem na parze na pulchną masę, ostudzić w zimnej wodzie ciągle mieszając.Masło utrzeć na pianę trzepaczką w kształcie rózgi.
- Wszystkie składniki połączyć.
- Gdyby masa cytrynowa była za mało kwaskowa, dodać kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]