Masa makowa I
«Masa makowa» – według staropolskiego przepisu – potrzebna do upieczenia makowców, wielkanocnej babki, makowych drożdżówek, czy makowych tortów. Doskonała do naszych domowych wypieków.
Składniki:
- ½ kg maku,
- 30 dag cukru,
- 2 białka,
- 5 dag masła,
- olejek migdałowy,
- skórka cytrynowa,
- wanilia,
- 3 dag rodzynków,
Przygotowanie:
- Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą, i gotować tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach.
- Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, przemielić dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitkiem.
- Włożyć do rondla na stopione masło, dodać cukier,skórkę cytrynową, olejek migdałowy do smaku i opłukane rodzynki (można dodać 2 – 3 łyżki miodu).
- Smażyć 10 – 15 minut ciągle mieszając.
- Wymieszać z pianą, ostudzić.
- Masa makowa do nadziewania ciast drożdżowych powinna być letnia, nie gorąca i nie nadmiernie wystudzona.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
