Ciasto potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy –

to ciasto wspaniale będzie wyglądać na naszym stole. Dekoracyjnie przybrane stanowi ozdobę wielkanocnego stołu. Przepis staropolski.


Składniki:

kruche ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru-pudru,
  • 3 gotowane żółtka,
  • skórka cytrynowa,

nadzienie:

  • ½ kg bakalii: (skórka pomarańczowa, figi, daktyle, morele suszone, rodzynki, cykata, orzechy, migdały),
  • 20 dag kwaskowatej marmolady,
  • polewa:
  • 1 żółtko,
  • 1 jajo,
  • 7 dag cukru-pudru,
  • 7 dag masła,
  • wanilia,
  • 5 dag zmielonych migdałów,
  • 3 dag tartej bułki,
  • sok z ½ cytryny lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić kruche ciasto i upiec spód pod mazurek według przepisu „Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym”.
  2. Przygotować bakalie: rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać.
  3. Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynków pokroić w cienkie paseczki.
  4. Upieczony placek posmarować cienko marmoladą, ułożyć grubą warstwę bakalii.
  5. Przyrządzić polewę: żółtko i jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały, tartą bułkę, wymieszać razem.
  6. Masą tą zalać bakalie.
  7. Mazurek bakaliowy wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x