Mazurek bakaliowy
Mazurek bakaliowy –
to ciasto wspaniale będzie wyglądać na naszym stole. Dekoracyjnie przybrane stanowi ozdobę wielkanocnego stołu. Przepis staropolski.
Składniki:
kruche ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru-pudru,
- 3 gotowane żółtka,
- skórka cytrynowa,
nadzienie:
- ½ kg bakalii: (skórka pomarańczowa, figi, daktyle, morele suszone, rodzynki, cykata, orzechy, migdały),
- 20 dag kwaskowatej marmolady,
- polewa:
- 1 żółtko,
- 1 jajo,
- 7 dag cukru-pudru,
- 7 dag masła,
- wanilia,
- 5 dag zmielonych migdałów,
- 3 dag tartej bułki,
- sok z ½ cytryny lub 1 łyżeczka rozpuszczonego kwasku cytrynowego,
Przygotowanie:
- Przyrządzić kruche ciasto i upiec spód pod mazurek według przepisu „Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym”.
- Przygotować bakalie: rodzynki opłukać, osączyć, migdały sparzyć, obrać.
- Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynków pokroić w cienkie paseczki.
- Upieczony placek posmarować cienko marmoladą, ułożyć grubą warstwę bakalii.
- Przyrządzić polewę: żółtko i jaja utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać sok z cytryny, wanilię, stopione masło, zmielone migdały, tartą bułkę, wymieszać razem.
- Masą tą zalać bakalie.
- Mazurek bakaliowy wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]