Mostek cielęcy po wiedeńsku (panierowany)
Mostek cielęcy “po wiedeńsku, panierowany”
to wykwintna potrawa, którą właściwie można przyrządzić na szczególnie uroczyste okazje. Podana z ziemniaczkami, najlepiej młodymi i z surówką z warzyw, w końcu na pewno posmakuje naszym znajomym, czy rodzinie…
Składniki:
- 80 dag mostka cielęcego,
- 20 dag włoszczyzny,
- sól,
- 8 dag tłuszczu do smażenia,
- 1 cytryna,
- zielenina,
Panierowanie:
- 2 małe jajka,
- 3 dag mąki,
- 8 dag tartej bułki,
Przygotowanie:
- Mostek opłukać, zalać wrzącą i osoloną wodą, najpierw gotować około ½ godziny, dodać opłukana i oczyszczona włoszczyznę, gotować pod przykryciem do miękkości.
- Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, później, gdy nieco ostygnie, usunąć wszystkie kości grubsze chrząstki.
- Ułożyć płasko na tacy, nadając formę prostokąta.
- Przycisnąć deską (stolnicą), którą też trzeba obciążyć i pozostawić do zupełnego wystudzenia.
- Zastudzony mostek pokroić na równe, prostokątne kawałki, licząc po 2 na porcję, osolić, później panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce.
- Rękami lub nożem przycisnąć panierowanie, brzegi wyrównać.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i talarkami cytryny.
- Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, tudzież z surówką z warzyw.
Można również smażyć mostek nie gotowany, a
mianowicie:
- Opłukany mostek cielęcy po wiedeńsku podzielić od razu na porcje, posolić, panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
- Po usmażeniu wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 – 30 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]