Mózg po polsku
Mózg „po polsku”.
Mózg pokroić w grubą kostkę, włożyć do lekko podsmażonej cebuli, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć ostrożnie mieszając.
Składniki:
- 3 mózgi cielęce,
- woda, ocet, sól,
- 5 dag tłuszczu (masło),
- 3 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 2 żółtka,
- zielona pietruszka,
- 5 jaj sadzonych,
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z octem i solą.
- Mózg opłukać, obrać z błon, wrzucić na wrzącą wodę, szybko zagotować kilkukrotnie.
- Ścięty przez gotowanie mózg ostrożnie odcedzić, odsączyć, ostudzić.
- Cebulę drobno posiekać, lekko przyrumienić na tłuszczu.
- Mózg pokroić w grubą kostkę, włożyć do cebuli, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć ostrożnie mieszając.
- Przed wydaniem wymieszać z żółtkiem i posypać zieloną pietruszką.
- Mózg po polsku podawać z jajami sadzonymi i z bułką, z grzankami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
