Nadziewanie drobiu z kośćcem
Nadziewanie drobiu z kośćcem
- Przeznaczone do pieczenia tuszki często nadziewa się nadzieniem z bułki i wątróbek, kaszki, jak również jabłkami.
- Nadzienie wprowadza się przez otwór w jamie brzusznej lub przez przełyk.
- Tuszki pulard, kur, dużych kurcząt, kaczek, gęsi napełnia się nadzieniem całe.
- U drobiu napełniamy środek i podgardle, u indyków napełnia się tylko wole.
- Nadziewanie drobiu: Młode kurczęta i gołąbki napełnia się nadzieniem, wsuwając je poza skórę.
- Najpierw należy ją poderwać.
- Wtedy nadzienie można będzie włożyć w cienkiej warstwie od końców piersi, aż po skrzydełka i do grzbietu.
- Resztę nadzienia wkłada się do wnętrza tuszki.
- Nie należy zbyt wiele nadzienia nakładać, Inaczej w czasie przeróbki termicznej może pęknąć skórka i nadzienie wydostanie się na zewnątrz.
- Po napełnieniu tuszki nadzieniem należy zaszyć grubą nitką otwory, przez które wprowadzono nadzienie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]