Naleśniki po węgiersku
Naleśniki po węgiersku na pewno znajdą wielu amatorów.
Składniki:
- 20 dag mąki,
- 2 jaja,
- 1 szklanka mleka,
- szczypta soli,
- 3 dag świeżej słoniny,
Nadzienie:
- 30 dag wieprzowiny,
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka smalcu,
- ½ szklanki śmietany do zapieczenia,
- 1 łyżeczka papryki,
Przygotowanie:
- Przygotować gładkie ciasto naleśnikowe dodając mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli.
- Usmażyć 12 grubych naleśników na czystej patelni, smarując ją słoniną.
- Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę i lekko posolić.
- Cebulę obrać, drobno posieką, zrumienić na złoto na rozgrzanym smalcu.
- Dodać pokrojone mięso, podlać małą ilością wody i pod przykryciem udusić aż do miękkości.
- Uduszone mięso zmiksować lub zmielić razem z cebulą, przyprawić do smaku ostrą papryką.
- Naleśniki po węgiersku posmarować nadzieniem i poskładać „w kopertę”.
- Sos z duszenia zagęścić połową śmietany, włożyć do sosu naleśniki, obrócić,
aby całe były pokryte sosem, polać resztą śmietany i zapiec krótko w piekarniku. - Podawać z sałatką z pomidorów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]