Naleśniki z mózgiem
«Naleśniki z mózgiem» –
podaję przepis na te naleśniki, chociaż to stary przepis, gdzie nie podano z jakiego mózgu należy zrobić nadzienie. Ale można bez wahania założyć, że równie dobrze można użyć tu móżdżku cielęcego, jak i wieprzowego. Naleśniki na pewno też będą smaczne!
Składniki:
Nadzienie:
- ½ kg mózgu,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- sól, pieprz,
- 3–4 łyżki śmietany,
- 6 dag tartej bułki,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
- 6 dag tłuszczu do odsmażania,
- zielenina.
Ciasto:
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- 20 dag mąki,
- 2 jaja,
- sól.
Przygotowanie:
Przyrządzić Ciasto naleśnikowe:
- Usmażyć wpierw cienkie naleśniki, zostawić 5–6 łyżek ciasta naleśnikowego do panierowania.
Przyrządzić Mózg:
- Namoczyć w wodzie na 30 minut, opłukać, obrać z błony, pokroić w kostkę, później włożyć do zasmażonej cebuli, drobno posiekanej i razem smażyć kilka minut.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać też ze śmietaną.
- Nadzienie nakładać cienką warstwą na każdy naleśnik, rozsmarowując szerokim nożem.
Nałożyć Nadzienie:
- Dwa brzegi naleśnika założyć 2 – 3 cm, potem zwinąć naleśnik w rulonik.
- Każdy rulonik zanurzać w cieście naleśnikowym, otaczając w tartej bułce i następnie smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na jasnozłoty kolor.
- Naleśniki z mózgiem układać na rozgrzanym półmisku w piramidy, na koniec przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Osobno podać też sos pomidorowy, koperkowy lub surówkę.
W skrócie:
- po pierwsze – usmażyć cienkie naleśniki,
- po drugie – przyrządzić mózg,
- po trzecie – nakładać nadzienie,
- na koniec – osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]