Nalewka przeciwwirusowa
Nalewka przeciwwirusowa.
To nalewka, która ma zapewne również swoje właściwości odkażające. Legendarna już nalewka o bardzo oryginalnym smaku, cieszy się popularnością i nie powinno jej zabraknąć w żadnej spiżarni!. Jako remedium na wiele kłopotów – od niestrawności – po zwyczajnie, zły humor.
Są w naszym życiu takie momenty, kiedy kieliszek domowej nalewki jest tym, czego naprawdę człowiekowi potrzeba. Naleweczka nas rozgrzeje, kiedy człowiek czuje się zziębnięty, kiedy mamy “doła” – podniesie na duchu. – byle nie przesadzić i używać jej w miarę rozsądnie. Zresztą w naszych czasach nikt nie produkuje raczej wykwintnych domowych alkoholi w większych ilościach. Dlatego też nasze szczególnie udane domowe przetwory alkoholowe warto mieć w naszym kredensie na naprawdę specjalne okazje.
Napoje te mają już swoją historię, prawdopodobnie już w starożytności pierwszy modny likier wymyślił sam ojciec naszej medycyny, Hipokrates i stąd od jego imienia jest bardzo aromatyczny napój z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, a głównie cynamonu, nazywany dziś właśnie “hipokratesem”.
Początkowo były to napoję o niewielkiej “mocy”, uzyskiwane w drodze naturalnej fermentacji, jednak już w VII wieku nastąpił wielki “przełom alkoholowy”, kiedy w arabskich laboratoriach poszukiwaczy kamienia filozoficznego i wody życia przeprowadzono wielki eksperyment destylacji wina i otrzymano pierwszy na świecie bimber. Doprawić go trzeba było do smaku dostępnymi wówczas przyprawami, ziołami i miodem. Rozpowszechniany był następnie jako wspaniały eliksir, prawdziwa «woda życia», (łac. aqua vitae, czyli na nasze okowita).
Sam zaś cudowny płyn nazwano duszą, duchem, czyli po łacinie spirytusem. Oczywiście w tamtych czasach sztukę tą trzymali w wielkiej tajemnicy jej twórcy, mając z tej wiedzy ogromne zyski.
«Nalewka przeciwwirusowa» – przepis.
Przygotowanie:
- Cytryny wpierw dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę cienko obrać.
- Z owoców usunąć także białą warstwę – albedo.
- Pokroić na cienkie paseczki, usunąć pestki, przełożyć do wyparzonego gąsiorka.
- Dodać później cukier, mleko, utarty imbir, spirytus i skórkę z 1 – 2 cytryn.
- Gąsiorek na koniec zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w chłodne miejsce.
- Co kilka dni potrząsać.
- Ewentualnie można się przyjrzę jakości nalewki po upływie kwarantanny, czyli 2 tygodni.
- Następnie, kiedy nalewka przeciwwirusowa już “naciągnie”, czyli się wyekstrahuje, bardzo powoli przesączyć nalewkę przez bibułkowy filtr do kawy, przez warstwę bawełnianej waty, zawiniętej w jałową gazę, albo wreszcie przez specjalną bibułę filtracyjną (jeśli się ją uda kupić).
- Odpowiednio przefiltrowana nalewka powinna być przejrzysta, o złocistym odcieniu i delikatnym smaku.