Nerkówka cielęca duszona
Nerkówka cielęca duszona
Składniki:
- 1 kg nerkówki cielęcej (z nerką),
- sól,
- 3 dag cebuli,
- 2 dag mąki,
- 3 dag tłuszczu,
Przygotowanie:
- Nerkówkę opłukać, odrąbać wystający grzbiet kręgosłupa, po czym nadrąbać w kilku miejscach kręgosłup.
- Wyjąć długie, półokrągłe żebro.
- Mięso oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
- Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, dodać obraną, pokrojoną w krążki i zrumienioną na tłuszczu cebulę, ⅛ l wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości około 1½ godziny.
- W czasie duszenia wyparowany sos uzupełnić wodą.
- Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.
- Odciąć nerkę.
- Pokroić mięso na porcje, wkładając nóż w miejsce nadrąbane, które należy zupełnie przeciąć.
- Pozostały sos z duszenia oprószyć mąką, jeżeli potrzeba, osolić, zagotować.
- Do sosu, którego nie powinno być dużo, włożyć porcje mięsa i zagrzać.
- Nerkówkę ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać plasterkami nerki, oblać sosem.
- Podawać z ziemniakami i jarzyną z wody lub surówką z warzyw.
- Do duszenia można dodać ząbek czosnku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]