Dania główneDietyMięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Pieczeń cielęca na dziko

Pieczeń cielęca „na dziko”


Składniki:

  • 80 dag cielęciny z kością z frykanda I,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 6 dag słoniny,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag mąki,

zaprawa z octu (bajc):

  • ⅛ l octu 6%,
  • ¼ l wody,
  • 3 dag cebuli,
  • 3 dag marchwi,
  • 5 dag pietruszki i selera,
  • 1 – 2 listki bobkowe,
  • sól, pieprz,
  • 3 – 5 ziaren ziela angielskiego,

Przygotowanie:

  1. Najpierw zagotować wodę z solą i przyprawami, schłodzić, połączyć z octem.
  2. Warzywa umyć, oczyścić, następnie opłukać, poszatkować.
  3. Cielęcinę opłukać, obrać z powięzi, później obłożyć poszatkowaną włoszczyzną i zalać bajcem, tak aby mięso było do połowy w nim zanurzone, obciążyć denkiem, nakryć, przechowywać w chodnym miejscu.
  4. Bajcować przez dwa dni, ale codziennie mięso obracać.
  5. Tymczasem słoninę pokroić w słupki długości 6 cm, średnicy ½ cm, oprószyć solą i pieprzem.
  6. Mięso wyjąć, osuszyć, naszpikować słoniną, osolić, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, włożyć do odpowiedniej wielkości rondla, dodać cebulę i trochę zaprawy, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
  7. Gdy pieczeń jest miękka, odsunąć na bok, sos podprawić mąką, jeśli potrzeba, osolić.
  8. Zagotować, połączyć ze śmietaną, mięso wyłożyć na deskę, pokroić w poprzek włókien w skośne, szerokie, cienkie plastry.
  9. Włożyć z powrotem do rondla i silnie zagrzać.
  10. Pieczeń cielęca na dziko może być podawana z ziemniakami, makaronem, kluseczkami, jarzyną z wodysurówką z warzyw.
  11. Do duszenia oczywiście można dodać 1 – 2 kieliszki wina (najlepiej czerwone, wytrawne).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x