Obwarzanki
Obwarzanki wszyscy lubimy.
Tradycyjnie, nie możemy sobie wyobrazić wizyty na krakowskim rynku bez zjedzenia choćby jednego z nich. Ale mało kto próbował zrobić je samemu. A to naprawdę nic trudnego.
Składniki:
- 25 dkg mąki,
- 3 – 4 jajka,
- 3 dkg cukru-pudru,
- sól,
Przygotowanie:
- Z przesianej mąki, jaj i cukru zagnieść ciasto jak na kluski, bez wody, posolić, i również dokładnie wyrobić.
- Formować na stolnicy małe, cienkie obwarzanki o średnicy 6 – 7 cm, wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę w szerokim rondlu, zamieszać, przykryć.
- Gdy wypłyną na wierzch, układać na oprószoną mąką blaszkę.
- Piec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor.
- Po wyjęciu, gorące posmarować osłodzoną wodą, lub rozmąconym białkiem.
- Na koniec można posypać makiem, solą lub sezamem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]