Ocet owocowy
Ocet owocowy z jabłek, gruszek.
Przygotowanie:
- Obierzyny z jabłek i gruszek oraz mniej dorodne owoce, które nie nadają się na inne przetwory ani do potraw, można wykorzystać do przygotowania domowego octu, doskonałego do zakwaszania potraw.
- Obierzyny z uprzednio umytych jabłek, oraz umyte i drobno pokrojone owoce włożyć do słoja.
- Zalać przegotowaną letnią wodą z dodatkiem cukru (3 dag cukru na 1 l wody), tak aby przykryć całkowicie owoce.
- Obwiązać słój czystym kawałkiem płótna, lub podwójnie złożoną gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.
- Gdy ocet owocowy sfermentuje (smak kwaśny), przecedzić przez gazę, zlać do butelek i zakorkować.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]