PRZEPISYPrzetwory domowe

Ogórki konserwowe Broni

Ogórki konserwowe Broni

Roczna porcja domowych ogórków konserwowych, zwykle wystarczająca na sezon zimowy, to przy małej rodzinie od 15 – 20 litrowych słoików. Przepis bardzo krótki, treściwy, ale ogórki baardzo smaczne! 🙂


Wydajność: 10 kg ogórków = 16 litrowych słoików


Wprowadzenie tematu: Ogórek.


Odmiany nadające się do kwaszenia i konserwowania.


  • Monastyrski – stara polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, z tendencją do szybkiego żółknięcia.
  • Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, wymaga dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, nie żółkną.
  • Smok F1 – Odmiana podobna do odmiany Polan.
  • Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna o kształtnych owocach.
  • Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone o średniej wielkości.
  • Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa.
  • Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
  • Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna na żółknięcie owoców.
Odmiany nadające się na korniszony.


Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga jednak dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone.

Odmiany sałatkowe i kwaszeniaki.


  • Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, odporna na niektóre choroby.  Owoce długie, kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia.
  • Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce.
  • Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna na choroby.
  • Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
  • Fryko F1.
  • Kuba F1.
  • Kometa F1.

Składniki:

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%,
  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka cukru (niepełna),
  • sól (do smaku),

Przyprawy:

Przygotowanie:

  1. Wpierw ogórki włożyć do słoików,
  2. Potem dodać przyprawy,
  3. Posolić do smaku,
  4. Na koniec zalać zalewą.
  5. Ogórki konserwowe Broni pasteryzować przez około 5 minut.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x