Ogórki konserwowe Broni
Ogórki konserwowe Broni
Roczna porcja domowych ogórków konserwowych, zwykle wystarczająca na sezon zimowy, to przy małej rodzinie od 15 – 20 litrowych słoików. Przepis bardzo krótki, treściwy, ale ogórki baardzo smaczne! 🙂
Wydajność: 10 kg ogórków = 16 litrowych słoików
Wprowadzenie tematu: Ogórek.
- Monastyrski – stara polska odmiana, średniopienna, wczesna. Owoce średniej wielkości, zielone z jaśniejszymi smugami, z tendencją do szybkiego żółknięcia.
- Polan F1 – heterozyjna odmiana polska, wczesna, bardzo plenna, wymaga dobrego nawożenia i podlewania. Owoce kształtne, zielone, nie żółkną.
- Smok F1 – Odmiana podobna do odmiany Polan.
- Boruta F1 – odmiana wczesna, plenna o kształtnych owocach.
- Forum F1 – odmiana średniowczesna, owoce ciemnozielone o średniej wielkości.
- Mieszko F1 – odmiana bardzo plenna, średniowczesna, konserwowa.
- Racibor F1 – odmiana bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
- Hela F1 – odmiana bardzo plenna, nadająca się na kwaszenie, odporna na żółknięcie owoców.
Mikor – odmiana bardzo plenna. Wymaga jednak dobrego stanowiska i codziennego zbioru. Owoce małe, kształtne, ciemnozielone.
- Wisconsin SMR-18 – odmiana średniowczesna, plenna, odporna na niektóre choroby. Owoce długie, kształtne, ciemnozielone. Nadaje się również do kwaszenia.
- Delicius – odmiana średniowczesna, średnioplenna, bardzo smaczna. Owoce ciemnozielone, z jaśniejszymi smugami, o gładkiej skórce.
- Ikar F1 – odmiana wczesna, plenna, odporna na choroby.
- Olimp F1 – odmiana wczesna, bardzo plenna, owoce ciemnozielone.
- Fryko F1.
- Kuba F1.
- Kometa F1.
Składniki:
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%,
- 5 szklanek wody,
- 1 szklanka cukru (niepełna),
- sól (do smaku),
Przyprawy:
- gorczyca,
- kolender,
- cebula,
- liść bobkowy,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- marchewka,
- chrzan,
- goździk,
- koperek nierozwinięty,
Przygotowanie:
- Wpierw ogórki włożyć do słoików,
- Potem dodać przyprawy,
- Posolić do smaku,
- Na koniec zalać zalewą.
- Ogórki konserwowe Broni pasteryzować przez około 5 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]