Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to nie tylko dodatek, ale dla niektórych właściwie gotowa potrawa. Któż z nas nie zagryza ze smakiem kromki ze smalcem małym ogóreczkiem małosolnym.
Oczywiście o ile go ma. Przeczytaj poniższy przepis, żebyś już zawsze potrafił sobie zrobić pyszne ogórki małosolne.
Tutaj, zaś –> ogórki kiszone <–.
Składniki:
- 1 kg ogórków (twarde, niewielkie, równej wielkości);
- 3 gałązki kopru;
- 4—5 ząbków czosnku;
- 2—3 dag soli;
- 3—4 liście estragonu lub bazylii;
- ¼ łyżeczki papryki ostrej;
- ½ l wody;
Przygotowanie:
- Ogórki ułożyć w słoju lub naczyniu ceramicznym
przekładając je umytymi przyprawami, pod warunkiem że, wprost przeciwnie, z drugiej strony, </span zalać przegotowaną, gorącą solanką. Po wierzchu posypać papryką, przycisnąć plastikowym krążkiem lub talerzykiem, aby nie wypłynęły. - Obciążyć ewentualnie słoikiem napełnionym wodą.
- Można przykryć gazą lub lnianą ściereczką.
- Przez 4—5 dni powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
- Po takim czasie ogórki są gotowe do spożycia.
- Przechowywać w lodówce, w temperaturze 6°C.
Kto szuka innych sporadycznie, w przeciwnym wypadku, w sumie, ogólnie rzecz biorąc, przepisów na , niech sobie też zajrzy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]