PRZEPISYPrzetwory domowe

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to nie tylko dodatek, ale dla niektórych właściwie gotowa potrawa. Któż z nas nie zagryza ze smakiem kromki ze smalcem małym ogóreczkiem małosolnym.

Oczywiście o ile go ma. Przeczytaj poniższy przepis, żebyś już zawsze potrafił sobie zrobić pyszne ogórki małosolne.

Tutaj, zaś –> ogórki kiszone <–.

Składniki:

ogorki
Ogórki
  • 1 kg ogórków (twarde, niewielkie, równej wielkości);
  • 3 gałązki kopru;
  • 4—5 ząbków czosnku;
  • 2—3 dag soli;
  • 3—4 liście estragonu lub bazylii;
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej;
  • ½ l wody;

Przygotowanie:

ogorki-malosolne
Ogórki małosolne.
  1. Ogórki ułożyć w słoju lub naczyniu ceramicznym
    przekładając je umytymi przyprawami,
  2. Obciążyć ewentualnie słoikiem napełnionym wodą.
  3. Można przykryć gazą lub lnianą ściereczką.
  4. Przez 4—5 dni powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.
  5. Po takim czasie ogórki są gotowe do spożycia.
  6. Przechowywać w lodówce, w temperaturze 6°C.

 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x