Ozorki cielęce gotowane
Ozorki Cielęce Gotowane ♨
Składniki:
- 60 dag ozorków,
- 15 dag włoszczyzny bez kapusty,
- 1 listek bobkowy,
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
Przygotowanie:
- Ozorki wyszorować szczoteczką, dokładnie opłukać i wyciąć z nich gruczoły ślinowe znajdujące się po obu stronach przy nasadzie.
- Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w grube paski.
- Ozorki zalać wrzącą wodą, zagotować, włożyć włoszczyznę, dodać przyprawy, posolić, gotować do miękkości pod przykryciem.
- Gdy ozorki są miękkie przełożyć do zimnej wody, aby trochę ostygły.
- Obrane ze „skórki” ozorki zagotować ponownie w wywarze, wyjąć i pokroić każdy w 3 – 4 plastry.
- Ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać jarzynami z wywaru.
- Ozorki cielęce gotowane podawać z ziemniakami z wody i z ostrym sosem chrzanowym, korniszonowym itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]