Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawkiSosy

Paluszki mięsne z sosem

Paluszki mięsne z sosem

Paluszki mięsne z sosem to bardzo smaczna przekąska, która można przygotować w łatwy sposób. Przeczytaj nasz przepis i dowiedz się jak to zrobić.


Składniki:

  • ½ kg mięsa wołowego,
  • ½ kg mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • tymianek,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • tłuszcz do smażenia.

Sos

  • 15 dag majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki papryki słodkiej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, pokroić na kawałki, zmielić, wymieszać razem.
  2.  Namoczyć bułkę, odcisnąć z wody.
  3. Roztrzepać jajko.
  4. Wymieszać dokładnie mięso, jajko, bułkę i przyprawami.
  5.  Z masy ulepić nieduże paluszki, usmażyć na rumiano na tłuszczu z każdej strony.

A Teraz Sos

  1. Czosnek rozetrzeć z solą, połączyć z majonezem i przyprawami.
  2. Następnie, ubijając dodać oliwę.
  3. Gdy już składniki sosu dokładnie się połączą, dodać sok z cytryny i ewentualnie jaszcze doprawić do smaku.
  4. Paluszki mięsne podawać wraz z sosem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x