Paluszki mięsne z sosem
Paluszki mięsne z sosem
Paluszki mięsne z sosem to bardzo smaczna przekąska, która można przygotować w łatwy sposób. Przeczytaj nasz przepis i dowiedz się jak to zrobić.
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego,
- ½ kg mięsa wieprzowego,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- tymianek,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- tłuszcz do smażenia.
Sos
- 15 dag majonezu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki papryki słodkiej,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso umyć, pokroić na kawałki, zmielić, wymieszać razem.
- Namoczyć bułkę, odcisnąć z wody.
- Roztrzepać jajko.
- Wymieszać dokładnie mięso, jajko, bułkę i przyprawami.
- Z masy ulepić nieduże paluszki, usmażyć na rumiano na tłuszczu z każdej strony.
A Teraz Sos
- Czosnek rozetrzeć z solą, połączyć z majonezem i przyprawami.
- Następnie, ubijając dodać oliwę.
- Gdy już składniki sosu dokładnie się połączą, dodać sok z cytryny i ewentualnie jaszcze doprawić do smaku.
- Paluszki mięsne podawać wraz z sosem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]