Papryka po węgiersku kiszona
Papryka po węgiersku Kiszona
Składniki:
- 3 kg czerwonej lub zielonej papryki,
- 5 dag soli,
- 2 szklanki octu owocowego (z jabłek),
- 2 szklanki z wody,
- kilka listków laurowych,
- oliwa,
Przygotowanie:
- Strąki papryki po umyciu wpierw przekroić i oczyścić z pestek.
- Ułożyć je w kamiennym garnku lub słoju, następnie zalać octem rozcieńczonym przegotowana wodą, a po 4 godzinach odcedzić.
- Garnek lub słój dokładnie omyć i wyparzyć, osuszyć bez wycierania. Później ułożyć w nim ścisło osączone strąki papryki, przesypując solą i pokruszonymi drobno listkami laurowymi.
- Zawartość naczynia ugnieść dokładnie, następnie zalać warstewką oleju lub oliwy, (1 cm) i przykryć lnianą ściereczką lub gazą.
- Po tygodniu rozpocznie się fermentacja, która potrwa przez następny tydzień.
- Papryka po węgiersku będzie ukiszona po 2 -3 tygodniach.
- Paprykę należy wówczas ponownie ugnieść, na koniec jeszcze raz zalać olejem i przechowywać pod przykryciem.
- Po każdorazowym wyjęciu porcji pozostałość dokładnie wyrównać i zalać olejem.
- Można z większego naczynia przełożyć kiszonkę do mniejszych słoików, mocno upychając, zalać olejem i zamknąć nakrętką.
- Podobnie można kisić fasolkę szparagową, kalafiory, bakłażany.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]
