Papryka nadziewana mięsem i ryżem
Papryka nadziewana mięsem i ryżem.
Składniki:
- 40 dag mięsa wieprzowego bez kości,
- 8 dużych strąków słodkiej papryki,
- 3 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 10 dag ryżu,
- 1 jajo,
- 1 ząbek czosnku,
- majeranek,
- 2 łyżki siekanej zieleniny,
- ½ l sosu pomidorowego,
- sól,
Przygotowanie:
- Paprykę wpierw opłukać, wydrążyć pestki (strąków nie rozcinać).
- Następnie ryż ugotować na półmiękko.
- Cebulę obrać, następnie pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu.
- Mięso opłukać, przepuścić przez maszynką, dodać ryż, jajo, cebulę, roztarty z solą czosnek, szczyptę majeranku, jedną łyżkę siekanej zielonej pietruszki.
- Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Przyrządzić sos pomidorowy z zasmażką.
- Wydrążone strąki papryki osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, zalać sosem pomidorowym, gotować do miękkości.
- Gdy sos zbyt zgęstnieje, dodać do niego powoli nieco wody.
- Podawać z ziemniakami z wody lub odsmażanymi.
- Papryka nadziewana mięsem i ryżem – przed wydaniem posypać siekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]