Mięso - potrawyObiadRodzaj posiłkuZupy

Paprykarz cielęcy

Paprykarz cielęcy.

Mięso opłukać, łopatkę najpierw wyluzować z kości, górkę lub mostek podzielić na równe porcje z kostką, licząc po dwa kawałki na porcję.


Składniki:

  • 1¼ kg cielęciny z kością z łopatki, mostka lub górki,
  • 2 dag mąki,
  • 5 dag smalcu,
  • 4 dag cebuli,
  • papryka mielona ostra i słodka,

Podprawy:

  • ¼ l śmietany,
  • 2 dag mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, łopatkę wpierw wyluzować z kości, górkę lub mostek podzielić na równe porcje z kostką, licząc po dwa kawałki na porcję.
  2. Mięso z łopatki pokroić następnie na dużą kostkę 4×4 cm, posolić, omączyć.
  3. Rozgrzać tłuszcz, mięso szybko smażyć na tłuszczu na kolor złoty, potem przenieść je do rondelka.
  4. Do tłuszczu dodać też pokrojoną cebulę, przyrumienić lekko.
  5. Do mięsa wlać tłuszcz z cebulą, dodać papryki, na koniec trochę wody i dusić pod przykryciem do miękkości podlewając wodą i obracając kawałki mięsa.
  6. Gdy mięso jest miękkie, podprawić śmietaną i mąką, dodać roztarty czosnek.
  7. Paprykarz cielęcy podawać na okrągły półmisku z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami kładzionymi i gotowanymi jarzynami z masłem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x