Pieczeń barania po angielsku
Pieczeń barania (jagnięca) po angielsku.
Przyrządzić zaprawę z warzyw. W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą. Pokroić nieco skośnie…
Składniki:
- 70 dag mięsa bez kości (z udźca),
- sól,
- 1–2 ząbki czosnku,
- 4 dag tłuszczu,
zaprawa z warzyw:
- 5 dag cebuli,
- 5 dag marchwi,
- 1 liść bobkowy,
- 5 dag pietruszki,
- 1 dag cukru,
- 5 dag selera,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 dag oleju,
Przygotowanie:
- Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.
- Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń barania duszona z pomidorami).
- Mięso natarte i obłożone warzywami wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
- Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa.
- Natrzeć czosnkiem roztartym z solą.
- Jeśli kawałek jest nieforemny, związać go ciasno sparzonym sznurkiem.
- Szybko osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu,
przełożyć do rondla lub na brytfannę o odpowiedniej wielkości. - Mięso oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
- W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą.
- Upiec mięso, tak aby wewnątrz było różowe,
a przy nakłuciu wydzielało jeszcze krwawy sok (piec około 50 – 60 minut). - Miękką pieczeń wyjąć i pokroić nieco skośnie
w poprzek włókien na cienkie, szerokie płaty, ułożyć je na półmisku. - Zagotować sos z dwoma łyżkami wody i polać nim porcje mięsa.
- Pieczeń barania podawać z odsmażanymi ziemniakami,
frytkami lub purée, z jarzyną z wody, fasolką szparagową, brukselką, dynią, brukwią itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]