Ciasto potrawyKolacjaŚniadanieWypiekane

Pieczenie chleba

Pieczenie chleba.

Domowe, bardzo tradycyjne, chociaż absolutnie autentyczne pieczenie wiejskiego chleba. Zobacz, jak się to robiło i nadal robi na wsi w piecu do tego przeznaczonym abyście nabrali apetytu na domowy chleb. 


Czy warto piec chleb we własnym domu? Czy pozostać przy zakupionym w najbliższym sklepie “chlebie powszednim”? Czy­ to jest trudne? Pracochłonne? Wiele pytań na które często usiłujemy się sobie odpowiedzieć, zanim podejmiemy decyzję o własnoręcznym pieczeniu tego pierwszego bochenka. 

Jakiej mąki możemy użyć do pieczenia własnego chleba? Porównajmy jej właściwości.
mąka-do-chleba
Mąki przygotowane do pieczenia chleba.

Jakiej mąki możemy użyć do pieczenia własnego chleba? Porównajmy jej właściwości.

  1. Mąka pszenna – zawiera więcej glutenu, niż mąka żytnia. Z tego powodu chleb będzie bardziej sprężysty i pulchny. 
  2. Mąka żytnia – chleb będzie bardziej zwarty, z powodu niższej zawartości glutenu. 
  3. Mą­ka jęczmienna – zawiera mniej glutenu, niż pszenna, nadaje się do mieszania z inną mąką. 
  4. Mąka owsiana – mniej glutenu niż pszenna, za to więcej błonnika i witaminy B. Można jej używać w połączeniu z innymi, aby uzyskać pożądany efekt. 
  5. Mąka  orkiszowa – jest w niej wyższa zawartość witamin i dodatków mineralnych od mąki pszennej. Najlepiej dodawać ją w połączeniu z inną mąką. 
  6. Mą­ki bezglutenowe, to mąki z ryżu, z prosa, z tapioki, ale też sojowej, czy fasolowej. 
Przy wypieku chleba, przede wszystkim najbardziej przydatne są typy mąki:

Przy wypieku chleba, przede wszystkim najbardziej przydatne są typy mąki:

  1. Mąka pszenna: 
    1. 450 – tortowa,
    2. 550 – luksusowa,
    3. 650 – 750 – chlebowa,
    4. 1400 – sitkowa,
    5. 1850 – graham,
    6. 2000 – mąka razowa,
  2. Mąka żytnia:
    1. 580 – mąka jasna,
    2. 720 – pytlowa,
    3. 1400 – sitkowa,
    4. 1850 – starogardzka,
    5. 2000 – razowa,
    6. 3000 – z pełnego przemiału,

Typ mąki jest więc oznaczony odpowiednim numerem. Jest to zawartość składników mineralnych, czyli prawdę mówiąc zawartość popiołu z naszej mące. I tak np mąka typu 500 – zawiera 50%, typu 850 – 85% składników mineralnych. Im jaśniejsza mąka, im bardziej zmielona tym jest uboższa w te składniki. 

Część pierwsza filmu, to przygotowanie ciasta chlebowego.

W drugiej części obserwujemy wypiek naszego chleba.

Czy to trudne? Dlaczego profesjonaliści nie pieką tak dobrego chleba, jaki pamiętany ze wsi? Gospodarski chleb domowy? Czego mu brakuje? Serca?


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x