Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekane

Pieczenie pizzy na kamieniu – ciasto

Pieczenie pizzy na kamieniu –

Re­cen­zja urzą­dze­nia

Pie­cze­nie pizzy na ka­mie­niu w elek­trycz­nym piecu.

Od kilku lat przy­go­to­wu­jemy w domu pizzę na cie­ście droż­dżo­wym. Wy­pieka się ją w pie­kar­niku w tem­pe­ra­tu­rze 180°C przez około 14-16 mi­nut. Skład­niki w za­sa­dzie sys­te­ma­tycz­nie się zmie­niają, na­to­miast cia­sto i sos który uży­wamy do po­la­nia cia­sta przed na­ło­że­niem skład­ni­ków po­zo­staje od po­czątku taki sam. Pizza przy­go­to­wana w ten spo­sób jest bar­dzo pu­szy­sta, cia­sto wy­cho­dzi grube i mięk­kie. Kil­ka­krot­nie za­pra­sza­li­śmy już na tak przy­go­to­waną pizzę ro­dzinę i zna­jo­mych – chwa­ląc się wła­snym cia­stem i so­sem.

ciasto-na-pizze

 

Do­sta­li­śmy do te­stów urządzenie, które umoż­li­wia pieczenie pizzy na kamieniu w wyż­szej tem­pe­ra­tu­rze. Wy­da­wało nam się że róż­nica nie po­winna być wielka (je­śli w ogóle mia­łaby ja­kaś być), ale obie­ca­li­śmy że prze­te­stu­jemy więc nie było rady. Cia­sto i sos przy­go­to­wa­li­śmy taki sam jak za­wsze, zresztą urzą­dze­nie za­wiera sze­reg prze­pi­sów, ten na cia­sto nie różni się w za­sa­dzie od tego który sto­su­jemy do wy­pie­ka­nia w piecu.

Urządzenie jest bardzo łatwe w obsłudze. Po kilku minutach od włączenia, rozgrzane i gotowe do działania. Jedyną trudność sprawiło nam przeniesienie gotowej pizzy na kamienny blat. Rozwałkowaliśmy ciasto na blasze która (po nałożeniu sosu i składników na ciasto) była wkładana do piekarnika. Nie trzeba więc było ruszać ciasta od momentu jego rozwałkowania.

Tymczasem w tym urządzeniu (podobnie jak w prawdziwym piecu do pizzy), konieczne jest przeniesienie pizzy z nałożonymi już składnikami, bezpośrednio na kamienny (gorący) blat. Zadanie to mają ułatwiać dwie drewniane szpachle na których możemy przygotować pizzę przed pieczeniem. Ale jeżeli mamy zbyt lepkie (mokre) ciasto, to jej przeniesienie może wymagać pewnego doświadczenia. Sugeruję, aby na początek mocno oprószyć je mąką. Po 4 i pół minutach (my piekliśmy równe 5 minut), pizza jest gotowa i można ją wyciągnąć z urządzenia.

A te­raz po­zy­tywne strony urzą­dze­nia – pieczenie pizzy na kamieniu, czyli:

piec-do-pizzy

  1. Cia­sto jest RE­WE­LA­CYJNE, pięk­nie za­ru­mie­nione, z chru­pią­cym spodem. Po pro­stu re­we­la­cja!
  2. Do­tych­czas bok pizzy był czę­sto nie­do­ja­dany, wia­domo – mało na nim do­dat­ków, więc zo­sta­wały skrawki które po­tem wy­rzu­ca­li­śmy (a przy­naj­mniej dzieci).
  3. Tym­cza­sem te­raz mam wra­że­nie że można by za­ja­dać się sa­mym bo­kiem pizzy.
  4. Mu­szę na­pi­sać na­wet, że skład­ni­ków na cie­ście było za dużo. Prze­szka­dzały one w de­lek­to­wa­niu się sma­kiem cia­sta.
  5. Czego chcieć wię­cej – fan­ta­styczne cia­sto nie po­trze­buje zbyt wielu skład­ni­ków. 
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x