PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Piernik III wersja

Piernik III

Do dziś to pamiętam. Wszystko w domu pachnie i tworzy się swoista przedświąteczna atmosfera. To tworzy atmosferę domu! Piernik na miodzie to jedna z ulubionych wypieków świątecznych jakie przygotowywała jeszcze moja babcia. Poniżej znajdziesz jedną (3) wersję przepisu na piernik.


?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |?Temperatura: 150°C.


Składniki:

  • 1 kg mąki (5 szklanek),
  • ½ kg miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 4 jaja,
  • 13 dag margaryny,
  • ½ kg cukru (2 szklanki),
  • 10 dag cukru na karmel (5 łyżek),
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • bakalie,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Sporządzić karmel z 5 łyżek cukru (rozprowadzić bardzo małą ilością wody), dodać miód, rozpuścić i ostudzić.
  2. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, wymieszać z przyprawą piernikową.
  3. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, wlać do sporządzonej mieszaniny żółtek z innymi składnikami, wymieszać.
  4. Dodać przesianą mąkę i karmel z miodem.
  5. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę, bakalie delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą.
  7. Wlać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek.
  8. Piernik III -Piec ponad godzinę w ciepłym piekarniku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x