Piernik III wersja
Piernik III
Do dziś to pamiętam. Wszystko w domu pachnie i tworzy się swoista przedświąteczna atmosfera. To tworzy atmosferę domu! Piernik na miodzie to jedna z ulubionych wypieków świątecznych jakie przygotowywała jeszcze moja babcia. Poniżej znajdziesz jedną (3) wersję przepisu na piernik.
?Przygotowanie: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |?Temperatura: 150°C.
Składniki:
- 1 kg mąki (5 szklanek),
- ½ kg miodu naturalnego lub sztucznego,
- 4 jaja,
- 13 dag margaryny,
- ½ kg cukru (2 szklanki),
- 10 dag cukru na karmel (5 łyżek),
- 2 szklanki mleka,
- 2 opakowania przyprawy piernikowej,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- bakalie,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Sporządzić karmel z 5 łyżek cukru (rozprowadzić bardzo małą ilością wody), dodać miód, rozpuścić i ostudzić.
- Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, wymieszać z przyprawą piernikową.
- W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, wlać do sporządzonej mieszaniny żółtek z innymi składnikami, wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę i karmel z miodem.
- Dokładnie wymieszać. Dodać pianę, bakalie delikatnie wymieszać.
- Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą.
- Wlać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek.
- Piernik III -Piec ponad godzinę w ciepłym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]