PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik z miodu rumienionego

Piernik z miodu rumienionego. 


Składniki:

Miód –

przyprawy:

  • ¼ litra miodu,
  • goździki, 
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa, 
  • 3 łyżki przegotowanej wody, 
  • 4 dkg tłuszczu, 
  • 5 żółtek, 
  • 20 dkg cukru, 

Zamiast goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej można dodać przyprawę do piernika.

Ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  •   5 białek (piana),
  • 1 dkg sody oczyszczonej, 
  •  3 łyżki przegotowanej zimnej wody, 
  • 20 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp),
  •  tłuszcz do posmarowania blaszki, 
  • miód z przyprawami,

Przygotowanie:

  1. Miód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, dodać trzy łyżki wody gotowanej, przestudzić.
  2. Opłukać rodzynki, pokroić orzechy i skórkę pomarańczową; przygotować podłużną wąską blachę.
  3. Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć (robotem).
  4. Ubić pianę z białek: rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut.
    (Można wyrobić robotem 5-10 minut do jednolitej masy).
  5. Rozpuścić sodę w zimnej, przegotowanej wodzie, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką lub łyżką, wyłożyć do formy, piec ok. 1 godziny w dobrze wygrzanym piekarniku (180° C).
  6. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem.
  7. Kiedy wychodzi suchy, ciasto wyjąć i przestudzić trochę nie wyjmując z foremki.
  8. Piernik z miodu rumienionego odkroić od formy i ostrożnie wyjąć z foremki, ostudzić opierając o brzeg stolnicy.
  9. Można foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto nie przywiera.
  10. Piernik można polukrować lukrem czekoladowym.
pierniki na miodzie - upieczone ciasto
Pierniki na miodzie najlepiej upiec około 2 tygodnie wcześniej, aby dojrzały.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x