Piernik z miodu rumienionego
Piernik z miodu rumienionego.
Składniki:
Miód –
przyprawy:
- ¼ litra miodu,
- goździki,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- 3 łyżki przegotowanej wody,
- 4 dkg tłuszczu,
- 5 żółtek,
- 20 dkg cukru,
Zamiast goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej można dodać przyprawę do piernika.
Ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 5 białek (piana),
- 1 dkg sody oczyszczonej,
- 3 łyżki przegotowanej zimnej wody,
- 20 dkg bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp),
- tłuszcz do posmarowania blaszki,
- miód z przyprawami,
Przygotowanie:
- Miód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, dodać trzy łyżki wody gotowanej, przestudzić.
- Opłukać rodzynki, pokroić orzechy i skórkę pomarańczową; przygotować podłużną wąską blachę.
- Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć (robotem).
- Ubić pianę z białek: rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut.
(Można wyrobić robotem 5-10 minut do jednolitej masy). - Rozpuścić sodę w zimnej, przegotowanej wodzie, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką lub łyżką, wyłożyć do formy, piec ok. 1 godziny w dobrze wygrzanym piekarniku (180° C).
- Sprawdzać nakłuwając patyczkiem.
- Kiedy wychodzi suchy, ciasto wyjąć i przestudzić trochę nie wyjmując z foremki.
- Piernik z miodu rumienionego odkroić od formy i ostrożnie wyjąć z foremki, ostudzić opierając o brzeg stolnicy.
- Można foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto nie przywiera.
- Piernik można polukrować lukrem czekoladowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]