Piernik z powidłami
Pierniki to jedne z najsmaczniejszych, nieco wytrawnych wypieków na słodko. Przez dodanie powideł śliwkowych mogą jeszcze bardziej zyskać na smaku. Polecam sprawdzony przepis na «Piernik z powidłami»,
Składniki:
- 80 dag mąki (2 szklanki),
- ¼ kg margaryny,
- ½ kg cukru (2 szklanki),
- 2 jaja,
- 1 słoik powidła śliwkowego lub dżemu,
- 2 szklanki mleka,
- 2 opakowania przyprawy piernikowej, lub zmielone przyprawy,
- 3 ÷ 4 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Margarynę roztopić i wystudzić.
- Przesiać mąkę z dodatkiem sody.
- Jaja utrzeć z cukrem, dodać przyprawę piernikową.
- Stopniowo dodawać wszystkie składniki dokładnie ucierając.
- Gotowe ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Piec w ciepłym piekarniku przez 50—60 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]