PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik z powidłami

Pierniki to jedne z najsmaczniejszych, nieco wytrawnych wypieków na słodko. Przez dodanie powideł śliwkowych mogą jeszcze bardziej zyskać na smaku. Polecam sprawdzony przepis na «Piernik z powidłami»,


Składniki:

  • 80 dag mąki (2 szklanki),
  • ¼ kg margaryny,
  • ½ kg cukru (2 szklanki),
  • 2 jaja,
  • 1 słoik powidła śliwkowego lub dżemu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania przyprawy piernikowej, lub zmielone przyprawy,
  • 3 ÷ 4 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Margarynę roztopić i wystudzić.
  2. Przesiać mąkę z dodatkiem sody.
  3. Jaja utrzeć z cukrem, dodać przyprawę piernikową.
  4. Stopniowo dodawać wszystkie składniki dokładnie ucierając.
  5. Gotowe ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  6. Piec w ciepłym piekarniku przez 50—60 minut.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
2 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Comments
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x