Mięso - potrawyPRZEPISY

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Kiedy gotujesz rosół, lub wywar na zupę, do wykorzystania jest mięso wyjęte z wywaru. Wykorzystać go można gotując pyszne pierogi z mięsem. W domu nie powinno się marnować żadnego surowca spożywczego. Zasada.


 

Składniki:

nadzienie:

  • 30 dag mięsa wołowego ugotowanego,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 3 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • pieprz, sól,

ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki wody,
  • 5 dag słoniny lub masła do polania,

Przyrządzić nadzienie:

  1. mięso opłukać, ugotować do miękkości;
  2. namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć;
  3. cebulę pokroić, lekko zrumienić;
  4. ugotowane mięso zmielić w maszynce wraz z odciśniętą bułką:
  5. wymieszać wraz ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz;
  6. jeżeli nadzienie jest zbite, rozrzedzić go nieco rosołem, lub gorącą wodą;

Przyrządzić ciasto:

  1. mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, solą i wodą, ciasto wyrobić;
  2. nastawić osoloną wodę na ugotowanie ciasta;
  3. ciasto wywałkować trochę cieniej niż na inne pierogi, wykroić krążki średniej wielkości;na środek każdego krążka nałożyć nadzienie;zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka, pierogi układać na tacy, lub na sicie;
  4. pierogi wkładać do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek.

Polać rozpuszczoną słoniną ze skwarkami, lub zrumienionym masłem, od razu podawać.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x