Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem
Kiedy gotujesz rosół, lub wywar na zupę, do wykorzystania jest mięso wyjęte z wywaru. Wykorzystać go można gotując pyszne pierogi z mięsem. W domu nie powinno się marnować żadnego surowca spożywczego. Zasada.
Składniki:
nadzienie:
- 30 dag mięsa wołowego ugotowanego,
- 1 czerstwa bułka,
- 3 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- pieprz, sól,
ciasto:
- 50 dag mąki,
- 1 jajko,
- ¾ szklanki wody,
- 5 dag słoniny lub masła do polania,
Przyrządzić nadzienie:
- mięso opłukać, ugotować do miękkości;
- namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć;
- cebulę pokroić, lekko zrumienić;
- ugotowane mięso zmielić w maszynce wraz z odciśniętą bułką:
- wymieszać wraz ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz;
- jeżeli nadzienie jest zbite, rozrzedzić go nieco rosołem, lub gorącą wodą;
Przyrządzić ciasto:
- mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, solą i wodą, ciasto wyrobić;
- nastawić osoloną wodę na ugotowanie ciasta;
- ciasto wywałkować trochę cieniej niż na inne pierogi, wykroić krążki średniej wielkości;na środek każdego krążka nałożyć nadzienie;zlepiać pierogi na przestrzeni małego rąbka, pierogi układać na tacy, lub na sicie;
- pierogi wkładać do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek.
Polać rozpuszczoną słoniną ze skwarkami, lub zrumienionym masłem, od razu podawać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]