Pikle z ogórków nasiennych
Pikle z ogórków nasiennych
- Duże, dojrzałe ogórki o żółtej skórce umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć nasiona i miękisz.
- Pokroić ogórki wzdłuż na paski szerokości około 2 cm.
- Posolić i pozostawić na kilka godzin, po czym zlać wydzielony płyn.
- Zalać ogórki przegotowanym, letnim octem 2% i pozostawić do następnego dnia
(sposób przygotowania octu 2% podano w przepisie na korniszony). - Zlać ocet z ogórków, dolać do niego świeżego octu, zagotować,
przestudzić i zalać nim pikle z ogórków. - Czynność tę powtórzyć trzykrotnie.
- W ostatnim dniu zlać ocet, a ogórki ułożyć do słoi, w których mają być przechowywane.
- Zagotować świeży ocet 5%
z dodatkiem cukru w ilości 5 dkg cukru na 1 litr, octu z przyprawami, takimi jak:- ziele angielskie,
- pieprz,
- liście bobkowe,
- gorczyca, w ilości około ½ dkg na 1 litr octu
(sposób przygotowania octu 5% z octu 10% podano w przepisie na korniszony).
- Ostudzonym octem zalać pikle.
- Słoików z piklami można nie pasteryzować.
- Zakleić słoje celofanem lub pergaminem.
Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]