Pizza klasyczna
Pizza klasyczna – składniki ciasta:
- 1 ¾ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki suszonych drożdży,
- ½ szklanki ciepłej wody (40—50 °C),
- ¾ łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
dodatki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 (40 dag) opakowanie całych pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ½ łyżeczki suszonej bazylii,
- szczypta czarnego pieprzu,
- ½ szklanki parmezanu,
- 1 ¾ szklanki sera mozzarella,
- ½ małej papryczki (czuszka),
- ⅓ szklanki oliwek bez pestek – połówki,
- ½ małej zielonej papryczki,
- 4 średnie świeże pieczarki,
- 1 puszka filetów śledziowych (anchois).
Pizza klasyczna – Przygotowanie:
- Drożdże i ½ łyżeczki cukru najpierw wymieszać w małej miseczce z ciepłą wodą.
- Potem odstawić i poczekać, aż zaczną musować.
- 1 ½ mąki i ¼ łyżeczki soli wsypać do miski.
- Dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy i następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
- Zagnieść na posypanej mąką stolnicy, dodając tyle mąki, aby powstało ścisłe, elastyczne ciasto.
- Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić wreszcie do wyrośnięcia na 30—45 minut.
- Ciasto powinno więc podwoić swoją objętość.
- Rozgrzać na ogniu 1 łyżkę oliwy z oliwek.
- Dodać cebulę, smażyć przez 5 minut do miękkości, następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez ½ minuty.
- Na koniec dodać pastę pomidorową pomidory, bazylię, oregano, ½ łyżeczki soli i cukru, czarny pieprz.
- Zagotować, potem zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10—15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
- Przelać do miseczki i wystudzić.
Pieczenie:
- Nagrzać piekarnik (220°C).
- Nakłuć wpierw ciasto widelcem, lekko zagnieść, aby wypuściło pęcherzyki powietrza i odstawić na 5 minut.
- Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, uformować okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
- Przełożyć do formy do pieczenia pizzy o średnicy 30 cm, wysmarowanej tłuszczem.
- Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
- W małej miseczce wymieszać sery (mozzarella i parmezan).
- Posmarować pizzę sosem i posypać serem, zostawiając około ⅓ całego sera.
- Udekorować na wierzchu oliwkami, pieczarkami, papryką, filetami anchois.
- Po wierzchu posypać resztą sera.
- Piec przez około 20 minut, dopóki ciasto się nie zrumieni na złoty kolor.
- Można piec również pizzę na kamieniu, będzie lepiej zrumieniony spód.
- Podawać na gorąco, pokroić tuż przed podaniem.
Istnieje wiele rodzajów pizzy. Na przykład: Pizza neapolitańska, pizza marinara, pizza Margherita, pizza sycylijska, pizza capricciosa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]