Ciasto potrawyObiadPRZEPISYPrzystawkiWypiekane

Pizza klasyczna

Pizza klasyczna – składniki ciasta:

  • 1 ¾ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży,
  • ½ szklanki ciepłej wody (40—50 °C),
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

dodatki:

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1­ (40 dag) opakowanie całych pomidorów bez skórki,
  • 2 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • ½ szklanki parmezanu,
  • 1 ¾ szklanki sera mozzarella,
  • ½ małej papryczki (czuszka),
  • ⅓ szklanki oliwek bez pestek – połówki,
  • ½ małej zielonej papryczki,
  • 4 średnie świeże pieczarki,
  • 1 puszka filetów śledziowych (anchois).

ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę. 

Pizza klasyczna – Przygotowanie:

  1. Drożdże i ½ łyżeczki cukru najpierw wymieszać w małej miseczce z ciepłą wodą.
  2. Potem odstawić i poczekać, aż zaczną musować.
  3. 1 ½ mąki i ¼ łyżeczki soli wsypać do miski. 
  4. Dodać drożdże i 1 łyżkę oliwy i następnie mieszać, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Zagnieść na posypanej mąką stolnicy, dodając tyle mąki, aby powstało ścisłe, elastyczne ciasto.
  6. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć i odstawić wreszcie do wyrośnięcia na 30—45 minut.
  7. Ciasto powinno więc podwoić swoją objętość.
  8. Rozgrzać na ogniu 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  9. Dodać cebulę, smażyć przez 5 minut do miękkości, następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez ½ minuty.
  10. Na koniec dodać pastę pomidorową pomidory, bazylię, oregano, ½ łyżeczki soli i cukru, czarny pieprz.
  11. Zagotować, potem zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem jeszcze przez 10—15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
  12. Przelać do miseczki i wystudzić.

Pieczenie:

  1. Nagrzać piekarnik (220°C).
  2. Nakłuć wpierw  ciasto widelcem, lekko zagnieść, aby wypuściło pęcherzyki powietrza i odstawić na 5 minut.
  3. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, uformować okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
  4. Przełożyć do formy do pieczenia pizzy o średnicy 30 cm,  wysmarowanej tłuszczem.
  5. Odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  6. W małej miseczce wymieszać sery (mozzarella i parmezan).
  7. Posmarować pizzę sosem i posypać serem, zostawiając około ⅓ całego sera.
  8. Udekorować na wierzchu oliwkami, pieczarkami, papryką, filetami anchois.
  9. Po wierzchu posypać resztą sera.
  10. Piec przez około 20 minut, dopóki ciasto się nie zrumieni na złoty kolor. 
  11. Można piec również pizzę na kamieniu, będzie lepiej zrumieniony spód. 
  12. Podawać na gorąco, pokroić tuż przed podaniem.

Istnieje wiele rodzajów pizzy. Na przykład: Pizza neapolitańska, pizza marinara, pizza Margherita, pizza sycylijska, pizza capricciosa.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x