Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy z kruszonką.
Kto na przykład nie lubi placka drożdżowego? A konkretnie z kruszonką? Zachowany jest w nim aliści smak dzieciństwa. Każdy pamięta, jak przecież mama, czy babcia piekła placek, aby uczcić nasze małe święta, choćby jako deser do niedzielnego obiadu.
Składniki:
rozczyn:
- 4 dag drożdży,
- 2 dag masła,
- ½ dag cukru,
- mleko,
ciasto:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 7 dag cukru,
- 40 dag mąki,
- ok. ½ szklanki mleka,
- 12 dag masła,
- skórka cytrynowa,
- 4 dag skórki pomarańczowej,
kruszonka:
- 2 łyżki wyrośniętego ciasta na placek,
- 3 dag mąki,
- 3 dag masła,
- 3 dag cukru pudru,
- cynamon,
- jajko do smarowania,
- 1 dag cukru z wanilią do posypania,
i jeszcze:
- masło do smarowania formy
Przygotowanie:
- Przygotować blachę.
- Zarobić najpierw rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
- Utrzeć żółtka z cukrem, następnie wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn na blachę.
- Dodać mleko, sól, zarobić niezbyt gęste ciasto.
- Gdy wszystkie składniki połączą się, dodawać powoli roztopione ciepłe masło.
- Wyrobić ciasto, wstępnie pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotować dodatkowo kruszonkę:
- Z wyrośniętego ciasta odłożyć przeto dwie łyżki, wymieszać na talerzu z wodą i z cukrem..
- Stopić masło, wlać do kruszonki, dodać cynamon lub wanilię i zetrzeć łyżką.
Ostatecznie:
- Wyrośnięte ciasto wpierw wyłożyć na blachę, rozciągnąć je aż do brzegów,
- Wygładzić, posmarować jajem, następnie posypać kruszonką, ścierając ją na tarce nad ciastem,
- Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor (piec ok.45 min.), gorące posypać cukrem waniliowym.
- Placek drożdżowy z kruszonką wyłożyć, ostudzić na stolnicy, gdy ostygnie pokroić na kawałki. ułożyć na półmisku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]