PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Placek kruchy z masą orzechową

Placek kruchy z masą orzechową


Składniki:

ciasto:

  • 45 dag mąki krupczatki,
  • 12 dag masła,
  • 12 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,

masy do przełożenia:

  • 30 dag gęstej marmolady,

masa do dekoracji

  • ¼ kg malin, poziomek lub agrestu,
  • 3 białka,
  • 8 dag cukru pudru,

masa orzechowa:

  • 15 dag orzechów,
  • 15 dag cukru,
  • 2 białka,
  • skórka pomarańczowa,

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto kruche jak na szarlotkę.
  2. Pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka) przez 10 minut.
  3. Wywałkować trzy prostokątne blaty i podpiec je w piekarniku na jasnozłoty kolor.
  4. Na podpieczonym spodzie rozsmarować równo marmoladę, pokryć blatem, na którym z kolei rozprowadzić masę orzechową, pokryć ją następnym blatem.
  5. Na wierzchu ułożyć drobne owoce wymieszane ze sztywno ubitą pianą z cukrem.
  6. Placek wstawić do gorącego piekarnika na 10 – 15 minut.
  7. Placek kruchy z masą orzechową pokroić w kwadraty.

    Przygotowanie masy:

    przemielić orzechy z cukrem przez maszynkę, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i  białka.

  8. Wymieszać i lekko podgrzać.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x