Placek kruchy z masą orzechową
Placek kruchy z masą orzechową
Składniki:
ciasto:
- 45 dag mąki krupczatki,
- 12 dag masła,
- 12 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 3 żółtka,
masy do przełożenia:
- 30 dag gęstej marmolady,
masa do dekoracji
- ¼ kg malin, poziomek lub agrestu,
- 3 białka,
- 8 dag cukru pudru,
masa orzechowa:
- 15 dag orzechów,
- 15 dag cukru,
- 2 białka,
- skórka pomarańczowa,
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto kruche jak na szarlotkę.
- Pozostawić pod przykryciem w chłodnym miejscu (lodówka) przez 10 minut.
- Wywałkować trzy prostokątne blaty i podpiec je w piekarniku na jasnozłoty kolor.
- Na podpieczonym spodzie rozsmarować równo marmoladę, pokryć blatem, na którym z kolei rozprowadzić masę orzechową, pokryć ją następnym blatem.
- Na wierzchu ułożyć drobne owoce wymieszane ze sztywno ubitą pianą z cukrem.
- Placek wstawić do gorącego piekarnika na 10 – 15 minut.
- Placek kruchy z masą orzechową pokroić w kwadraty.
Przygotowanie masy:
przemielić orzechy z cukrem przez maszynkę, dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i białka.
- Wymieszać i lekko podgrzać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]