KolacjaObiad

Placki ziemniaczane po westfalsku

Placki ziemniaczane po westfalsku.

(Kartoffelpuffer) Placki ziemniaczane po westfalsku – do wyciśniętej masy dodaj jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, podpraw solą i pieprzem…


Składniki:

  • ½ kg ziemniaków, 
  • 1 jajo, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1­ cebula, 
  • 4 łyżki mąki, 
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec – ew. olej sojowy lub rzepakowy), 

Przygotowanie:

  1. Wpierw obierz i dobrze wymyj ziemniaki. 
  2. Później zetrzyj na tarce i odciśnij sok przez płótno. 
  3. Następnie do wyciśniętej masy dodaj jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, podpraw solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszaj. 
  4. Rozgrzej mocno tłuszcz na patelni, następnie kładź łyżką placki, rozpłaszczając je jak najcieniej. 
  5. Usmaż z obu stron, tak aby były rumiane i chrupkie. 
  6. Podawaj bardzo gorące. 
  7. Placki ziemniaczane po westfalsku można też podawać z sosem lub gulaszem

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x