Placki ziemniaczane po westfalsku
Placki ziemniaczane po westfalsku.
(Kartoffelpuffer) Placki ziemniaczane po westfalsku – do wyciśniętej masy dodaj jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, podpraw solą i pieprzem…
Składniki:
- ½ kg ziemniaków,
- 1 jajo,
- 1 łyżka mąki,
- 1 cebula,
- 4 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec – ew. olej sojowy lub rzepakowy),
Przygotowanie:
- Wpierw obierz i dobrze wymyj ziemniaki.
- Później zetrzyj na tarce i odciśnij sok przez płótno.
- Następnie do wyciśniętej masy dodaj jajko, mąkę, otrzymany z soku krochmal, utartą cebulę i mleko, podpraw solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszaj.
- Rozgrzej mocno tłuszcz na patelni, następnie kładź łyżką placki, rozpłaszczając je jak najcieniej.
- Usmaż z obu stron, tak aby były rumiane i chrupkie.
- Podawaj bardzo gorące.
- Placki ziemniaczane po westfalsku można też podawać z sosem lub gulaszem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]