Płaty z ogórków – wersja 1
Płaty z ogórków – składniki:
- 1 kg ogórków;
- ½ l 6% octu;
- 5 ziaren pieprzu;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 liść laurowy (duży);
- kilka małych cebulek;
- 1 ząbek czosnku;
- 7—10 dag cukru na 1 l;
Płaty z ogórków – przygotowanie:
-
Małe cebulki. Cebulki pokroić na 3—4 części, sparzyć, następnie dodać składniki zalewy i gotować.
- Wykorzystujemy bardzo dojrzałe ogórki, żółte a nawet te zbrązowiałe.
- Jednak muszą być twarde, takie jak te z których wybiera się nasiona do siewu.
- Ogórki trzeba obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, wybrać gniazda nasienne,
połówki pokroić na słupki, dość szerokie, tak zwane płaty. - Płaty układamy w misce, przesypując solą w proporcji 5 dag soli na 1 kg płatów.
- Pozostawić na około 12 godzin., po czym odlać powstały płyn,
płaty poukładać pionowo w słoikach dość ściśle, dodać sparzoną cebulę i ostudzoną zalewę. - Zamknąć słoiki. Gotowe!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]