Płucka cielęce na kwaśno
Płucka cielęce na kwaśno
Składniki:
- 80 dag płucek cielęcych,
- 20 dag włoszczyzny,
- 1 liść laurowy,
- 2 – 3 ziarnka pieprzu,
- sól, cukier,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag mąki,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
- ⅛ litra śmietany lub 1 żółtko,
- 3 dag cebuli,
Przygotowanie:
- Płucka cielęce wpierw starannie wypłukać, odciąć tchawicę.
- Warzywa umyć, potem oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, zagotować.
- Włożyć płucka, przyprawy, później osolić, gotować pod przykryciem około 1 ½ godziny, odcedzić.
- Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na jasnożółty kolor, na koniec dodać mąkę rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania płucek, zagotować, osolić, dodać do smaku ocet i cukier, połączyć ze śmietaną lub żółtkiem.
- Płucka pokroić w cienkie paski, włożyć też do sosu, zagrzać.
- Płucka cielęce na kwaśno podawać np z ziemniakami i jarzyną gotowaną lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]