Potrawka cielęca z jabłkami
Potrawka cielęca z jabłkami
Składniki:
- 80 dag mięsa z kością (mostek, łopatka, kark),
- 20 dag kwaśnych jabłek,
- 3 dag masła,
- 3 dag mąki,
- sól,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Przyrządzić jak potrawkę z sosem koperkowym.
- Gdy mięso jest prawie miękkie, włożyć opłukane, poszatkowane jabłka i rozgotować.
- Mięso wyjąć, wywar przetrzeć, połączyć z zasmażką białą, zagotować, dodać śmietanę, osolić.
- Do sosu dodać obrane z kości i pokrojone na grube kawałki mięso (mostek, kark porcjować z kością), mocno zagrzać i wydawać.
- Podawać z ryżem, kaszą perłową, kluseczkami kładzionymi, z jarzyną z wody, surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]