Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Potrawka cielęca z rakami

Potrawka cielęca z rakami

to danie bardzo delikatne, zaś dodatek raków stanowi jej wykwintne uzupełnienie. Dlatego polecam “Potrawkę cielęcą z rakami” jako potrawę, którą możemy zabłysnąć w gronie naszych znajomych! Czas przyrządzania potrawy jest dość krótki, bo delikatne mięso cielęce dusimy tylko ½ godziny.


Składniki:

  • 80 dag mięsa,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 4 jajka,
  • 15 raków,
  • 2 dag masła,
  • 5 dag tartej bułki,
  • ½ łyżki siekanego koperku,
  • ½ l śmietany,
  • sól,
  • 2 dag mąki,

Potrawka cielęca z rakami – przygotowanie:

  1. Mostek lub mięso z nerkówki wpierw podgotować z włoszczyzną, wyjąć pokroić w kawałki.
  2. Na rosole przygotować sos, następnie włożyć do niego kawałki mięsa i dusić przez pół godziny.
  3. Gdy mięso udusi się, wyjąć go, zaciągnąć sos trzema żółtkami, polać nim mięsa ułożone na półmisku, ubrać szyjkami rakowymi i skorupkami rakowymi nadzianymi ryżem, kaszką lub bułeczką.
  4. Do potrawki podaje się osobno ryż ugotowany na sypko lub kaszę krakowską z koperkiem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x