Potrawka cielęca z rakami
Potrawka cielęca z rakami
to danie bardzo delikatne, zaś dodatek raków stanowi jej wykwintne uzupełnienie. Dlatego polecam “Potrawkę cielęcą z rakami” jako potrawę, którą możemy zabłysnąć w gronie naszych znajomych! Czas przyrządzania potrawy jest dość krótki, bo delikatne mięso cielęce dusimy tylko ½ godziny.
Składniki:
- 80 dag mięsa,
- 20 dag włoszczyzny,
- 4 jajka,
- 15 raków,
- 2 dag masła,
- 5 dag tartej bułki,
- ½ łyżki siekanego koperku,
- ½ l śmietany,
- sól,
- 2 dag mąki,
Potrawka cielęca z rakami – przygotowanie:
- Mostek lub mięso z nerkówki wpierw podgotować z włoszczyzną, wyjąć pokroić w kawałki.
- Na rosole przygotować sos, następnie włożyć do niego kawałki mięsa i dusić przez pół godziny.
- Gdy mięso udusi się, wyjąć go, zaciągnąć sos trzema żółtkami, polać nim mięsa ułożone na półmisku, ubrać szyjkami rakowymi i skorupkami rakowymi nadzianymi ryżem, kaszką lub bułeczką.
- Do potrawki podaje się osobno ryż ugotowany na sypko lub kaszę krakowską z koperkiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]