Potrawka cielęca ze szparagami
Potrawka cielęca ze szparagami
to rzeczywiście bardzo delikatne i pożywne danie. Można ją również zrobić z dodatkiem szparagów, dodając dodatkowego smaku. Raczej łatwa w przegotowaniu. Również dietetyczna.
Składniki:
- 80 dag cielęciny,
- 20 dag włoszczyzny,
- 30 szparagów,
- 2 kostki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 szklanki śmietany,
Przygotowanie:
- Mostek opłukać i najpierw ugotować z włoszczyzną jak rosół.
- Mięso wyjąć, pokroić na kawałki.
- Rosół przecedzić, przygotować kilkanaście szparagów, oskrobać je, pokroić na kawałeczki (ok. 2 cm), sparzyć i gotować w rosole wraz z dwoma kostkami cukru.
- Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć je z rosołu.
- Rozetrzeć łyżkę masła z łyżką mąki, rozcieńczyć rosołem i wlać do szparagów, dodać pół szklanki słodkiej śmietanki.
- Do tego wszystkiego włożyć pokrajany mostek i potrawka cielęca ze szparagami powinna jeszcze się dusić przez 15 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]