Dania główneDietyMięso - potrawyObiad

Potrawka cielęca ze szparagami

Potrawka cielęca ze szparagami

to rzeczywiście bardzo delikatne i pożywne danie. Można ją również zrobić z dodatkiem szparagów, dodając dodatkowego smaku. Raczej łatwa w przegotowaniu. Również dietetyczna.


Składniki:

  • 80 dag cielęciny,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 30 szparagów,
  • 2 kostki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 szklanki śmietany,

Przygotowanie:

  1. Mostek opłukać i najpierw ugotować z włoszczyzną jak rosół.
  2. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki.
  3. Rosół przecedzić, przygotować kilkanaście szparagów, oskrobać je, pokroić na kawałeczki (ok. 2 cm), sparzyć i gotować w rosole wraz z dwoma kostkami cukru.
  4. Gdy szparagi będą miękkie, wyjąć je z rosołu.
  5. Rozetrzeć łyżkę masła z łyżką mąki, rozcieńczyć rosołem i wlać do szparagów, dodać pół szklanki słodkiej śmietanki.
  6. Do tego wszystkiego włożyć pokrajany mostek i potrawka cielęca ze szparagami powinna jeszcze się dusić przez 15 minut.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x