Potrawy z kasz
Potrawy z kasz .
Znaczenie kasz w naszym jadłospisie. Jakie potrawy z kasz powinny nas karmić?
Kasze to faktycznie jeden z podstawowych środków żywnościowych człowieka. Otrzymujemy je w istocie z ziaren zbożowych. Z jęczmienia, pszenicy, gryki, prosa, kukurydzy oraz z ryżu. Przyrządzamy je w wielu formach, gdyż w postaci przetworzonej są łatwostrawne, odżywcze, kaloryczne oraz odznaczają się łagodnym smakiem.
Kasze po przyrządzeniu nie tylko stanowią gotową do spożycia potrawę lecz można je także łączyć z różnymi produktami, otrzymując w ten sposób zarówno produkty o smaku słonym jak słodkim. W zależności od udziału tych składników i użytych dodatków oraz zastosowanej techniki wykonania uzyskuje się najrozmaitsze kombinacje dań różniących się zarówno wartością odżywczą, jak też wyglądem, konsystencją i walorami smakowo-aromatycznymi.
Kasze wchodzą w skład wielu zup, różnorodnych potraw i samodzielnych dań jarskich i półmięsnych oraz deserów.
W kuchni staropolskiej znanych jest wiele przepisów na potrawy z kasz, jednak spożycie tych produktów jest wciąż jeszcze zbyt niskie. Zazwyczaj zastępowane są one makaronami albo ziemniakami.
Najczęściej niechęć do stosowania kasz do naszych potraw wynika z nieumiejętności ich przyrządzania, wskutek czego nasze gotowe potrawy z kasz są mdłe, niesmaczne i nieatrakcyjnie wyglądające.
Kasze, jako wartościowe pod względem kalorycznym i odżywczym produkty, o bardzo szerokim horyzoncie ich zastosowania, powinny stać się nieodłącznym składnikiem codziennych posiłków. Jako produkty łatwo przyswajalne znajdują szerokie zastosowanie w żywieniu dzieci, ludzi w podeszłym wieku i zdrowej dietetyce.
Rodzaje kasz, jakie są produkowane.
Postawę do podziału kasz może stanowić surowiec, z którego są przygotowane i sposób jego obróbki. W handlu spotykamy takie kasze:
- z całych ziaren (np. pęczak, kasza gryczana, jaglana lub ryż),
- łamane o różnym stopniu rozdrobnienia (np. kasza jęczmienna),
- gniecione (płatki śniadaniowe).
Kasze, zarówno z całych ziaren, jak też łamane oraz gniecione oczyszcza się w różnym stopniu z zewnętrznej łuski.
Kasze wysokooczyszczone, wypolerowane, a więc całkowicie pozbawione łuski posiadają gładką powierzchnię i wyrównany, owalny kształt (ryż, kasza manna). Wszystkie kasze many, które poddaje się wypolerowaniu, noszą nazwę perłówek i tu w zależności od rozdrobnienia istnieją krupy, perłówki i grysiki.
Wyróżnić należy takie rodzaje kasz:
- z jęczmienia –
- pęczak,
- kasza łamana (zwykła, gruba, średnia, drobna),
- perłowa (gruba, średnia, drobna),
- płatki jęczmienne.
- z gryki –
- kasza gryczana prażona,
- kasza gryczana nieprażone (zwana białą),
Z każdego typu kaszy produkuje się kaszę gryczaną grubą, średnią i drobną. Kasza drobna łamana z nieprażonego ziarna gryki nazywa się kaszą krakowską.
- z pszenicy –
- pęczak pszenny,
- kasza manna (zwana grysikiem pszenicznym).
- z owsa –
- płatki owsiane różne.
- z prosa –
- kasza jaglana.
- z kukurydzy –
- grysik kukurydziany,
- płatki kukurydziane.
- z ryżu –
- ryż w postaci ziaren,
- ryż łamany,
- płatki ryżowe.
Co jest warta kasza, co jest w niej zawarte?
- Podstawowym składnikiem kasz są węglowodany, a konkretnie skrobia. Ze względu na dużą jej zawartość w kaszach (od ok. 65% – 80%) są one dobrym źródłem energii, ich średnia wartość kaloryczna wynosi około 350 kcal w 100 g produktu.
- W kaszach występują też znaczne ilości białka roślinnego (7 – 13%) i pewne ilości składników mineralnych (fosforu, wapnia, żelaza) oraz witamin z grupy B (B1, B2 i PP).
- Ważnym składnikiem kasz jest również błonnik. Jego działanie mechanicznie usprawnia nasz proces trawienia, przeciwdziałając zaleganiu pożywienia w przewodzie pokarmowym.
Wartość odżywcza kasz zależy nie tylko od rodzaju zboża, z którego są one produkowane lecz także od sposobu jego obróbki.
Większość witamin, związków mineralnych oraz białka umieszczone są pod łuską – pod w zewnętrzne części na obwodzie ziarna, dlatego też wyższą wartość odżywczą mają kasze gruboziarniste, mało oczyszczone, zawierają więcej składników odżywczych, oraz błonnika. W kaszach drobnych i całych polerowanych znajduje się najwięcej skrobi, która wypełnia środkową część ziarna zbożowego. Mniejszy jest za to udział innych składników, przede wszystkim witamin i związków mineralnych, ale też i błonnika.
- – największą wartość odżywczą mają
- płatki owsiane, kasza gryczana (najlepiej nieprażona) i kasza jaglana,
- – prawie tak samo wartościowe są:
- kasza krakowska, kasza jęczmienna (przede wszystkim pęczak), płatki oraz kasze jęczmienne gruboziarniste,
- – najmniej wartości odżywczych zawierają kasze:
- kukurydziana i manna (grysiki ), polerowany ryż (w postaci całych ziaren i płatków).
Z jakimi produktami najlepiej łączyć kasze?
Każdy produkt charakteryzuje się indywidualnym składem, zawiera więc kilka składników odżywczych, lub tylko jeden – nie jest zatem nigdy produktem zaspokajającym potrzeby organizmu na niezbędne mu białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, czy zawiązki mineralne.
Tylko dostarczenie w posiłkach wielu produktów odpowiednio zestawionych, uzupełniających się wzajemnie może zaspokoić jego pełne zapotrzebowanie.
Dlatego – posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) – zgodnie z zasadami racjonalnej diety powinny być w miarę pełnowartościowe, najbardziej zróżnicowane pod względem doboru składników odżywczych.
Kasze, choć zawierają pewne ilości białka roślinnego, a także związków miner – są przede wszystkim źródłem węglowodanów.
Dlatego zalecane jest łączenie kasz z
- produktami białkowymi:
- pochodzenia zwierzęcego, takimi jak: mleko, sery (białe i żółte), jaja, podroby, drób, ryby, mięso,
- niektórymi produktami roślinnymi:
- strączkowe, ziemniaki, mąka, również z warzywami np. szpinak, marchew, zielony groszek,
- warzywami i owocami:
- szczególnie uwzględniając bogate w witaminy z grupy C, oraz w karoten, czyli prowitaminę A, np. sałatę, marchew, pomidory, zieloną pietruszkę, koperek, chrzan, kapustę, kalafiory, paprykę, a również porzeczki, agrest, truskawki, maliny, morele, czy dynię.