Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe (bez cukru)
Składniki:
- 3 ½ kg śliwek węgierek,
Przygotowanie:
- Dojrzałe owoce przebrać, wydrylować, wsypać do rondla o grubych ściankach i początkowo pod przykryciem i na małym ogniu rozparować owoce, mieszając wyparzoną drewnianą łyżka.
- Gdy śliwki pokryją się sokiem, odkryć rondel i rozpocząć odparowywanie, podgrzewając przez kilkanaście minut do godziny (chronić przed przypaleniem przez podkładanie płytki pod rondel) i odstawiając do następnego dnia.
- Czynność tę powtarzać przez 3 – 4 dni.
- Masę można przetrzeć, aby usunąć skórki.
- Przyjmuje się, że jeśli powidła śliwkowe osiągnęły masę 1 kg, a masa odstaje od ścianek są już gotowe.
- Gorące przełożyć do gorącego słoja twist-off lub do kamiennego garnka.
- Słoiki zamknąć, a powidła w garnku zapiec w piekarniku i przykryć krążkiem celofanu zwilżonego spirytusem albo 2% roztworem benzoesanu sodowego.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]