PRZEPISYPrzetwory domowe

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe (bez cukru)


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe owoce przebrać, wydrylować, wsypać do rondla o grubych ściankach i początkowo pod przykryciem i na małym ogniu rozparować owoce, mieszając wyparzoną drewnianą łyżka.
  2. Gdy śliwki pokryją się sokiem, odkryć rondel i rozpocząć odparowywanie, podgrzewając przez kilkanaście minut do godziny (chronić przed przypaleniem przez podkładanie płytki pod rondel) i odstawiając do następnego dnia.
  3. Czynność tę powtarzać przez 3 – 4 dni.
  4. Masę można przetrzeć, aby usunąć skórki.
  5. Przyjmuje się, że jeśli powidła śliwkowe osiągnęły masę 1 kg, a masa odstaje od ścianek są już gotowe.
  6. Gorące przełożyć do gorącego słoja twist-off lub do kamiennego garnka.
  7. Słoiki zamknąć, a powidła w garnku zapiec w piekarniku i przykryć krążkiem celofanu zwilżonego spirytusem albo 2% roztworem benzoesanu sodowego.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x