PRZEPISYPrzystawki

Rolmopsy

Rolmopsy


Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi (bez głów),
  • 6 korniszonów,
  • 2 cebule,
  • 1 duże winne jabłko,
  • 1 słoik musztardy (ostrej),
  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej lub słodkiego mleka,

Marynata

  • 1 szklanka octu winnego 3%,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 ziarenka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Śledzie starannie sprawić i wraz z ikrą i mleczem zalać mlekiem lub gazowaną wodą mineralną, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
  2. Następnie osączyć, wypłukać, usunąć kręgosłupy i ości.
  3. Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę, a obrane jabłko w słupki.
  4. Płaty śledziowe posmarować musztardą, ułożyć na nich korniszony, ogórki, cebulę i jabłka, zwinąć w rulony, spiąć wykałaczką i włożyć do szerokiego słoja.
  5. Do garnka wlać ¾ szklanki wody, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
  6. Wystudzoną zalewą zalać śledzie i odstawić słój w chłodne miejsce na dwa dni.

Przed podaniem można wykałaczki usunąć, a rolmopsy przewiązać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Do rolmopsów możemy podać

Sos Przyrządzony z:

  • ½ szklanki oliwy,
  • 2 łyżek soku z cytryny,
  • drobno posiekanej rzodkiewki,
  • cebulki oraz korniszona,
  • przyprawiony sosem sojowym, pieprzem i solą.

Kaloryczność: 100g = 180 kcal;


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x