Rolmopsy
Rolmopsy
Składniki:
- 1 kg solonych śledzi (bez głów),
- 6 korniszonów,
- 2 cebule,
- 1 duże winne jabłko,
- 1 słoik musztardy (ostrej),
- 2 szklanki gazowanej wody mineralnej lub słodkiego mleka,
Marynata
- 1 szklanka octu winnego 3%,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 ziarenka pieprzu
Przygotowanie:
- Śledzie starannie sprawić i wraz z ikrą i mleczem zalać mlekiem lub gazowaną wodą mineralną, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Następnie osączyć, wypłukać, usunąć kręgosłupy i ości.
- Korniszony i cebulę pokroić w drobną kostkę, a obrane jabłko w słupki.
- Płaty śledziowe posmarować musztardą, ułożyć na nich korniszony, ogórki, cebulę i jabłka, zwinąć w rulony, spiąć wykałaczką i włożyć do szerokiego słoja.
- Do garnka wlać ¾ szklanki wody, ocet, dodać przyprawy, zagotować.
- Wystudzoną zalewą zalać śledzie i odstawić słój w chłodne miejsce na dwa dni.
Przed podaniem można wykałaczki usunąć, a rolmopsy przewiązać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Do rolmopsów możemy podać
Sos Przyrządzony z:
- ½ szklanki oliwy,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- drobno posiekanej rzodkiewki,
- cebulki oraz korniszona,
- przyprawiony sosem sojowym, pieprzem i solą.
Kaloryczność: 100g = 180 kcal;
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]