Śledzie marynowane
Śledzie marynowane.
Śledzie dożywają około 10 lat i osiągają długość do 40 cm i wagę do 80 dag, ale ich przeciętna waga nie przekracza 250 g. Srebrzyste, wrzecionowate ciało ma na grzbiecie niebiesko-zielone zabarwienie. Żyją z daleka od linii brzegowej, na większej głębokości, bliżej brzegu przypływają jedynie w okresie odbywania tarła. W tym czasie pochłaniają duże ilości pokarmu, aby móc złożyć i zapłodnić ikrę. W Bałtyku tarło odbywa się wiosną, zaś w Morzu Północnym – jesienią. Ten czas to czas najlepszych połowów śledzia.
Składniki:
- 50 ml octu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 – 2 liście laurowe,
- 8 – 10 ziaren pieprzu,
- 8 filetów śledzi solonych,
- ½ jabłka (reneta),
- ½ czerwonej cebuli,
- 1 ogórek konserwowy,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 – 3 cebule dymki,
- 4 łyżki śmietany kwaśnej,
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Przyrządzić marynatę: ocet, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu zagotować w niewielkim rondelku. Następnie ostudzić.
- Filety śledziowe ułożyć gęsto jeden obok drugiego zwinięte w ruloniki.
- Cebulę posiekać drobno, pokroić w ćwiartki jabłko, usunąć z niego gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Ogórek posiekać drobno.
- Wymieszać jabłko, cebulę, kapary, ogórek, rozprowadzić je na filetach. Polać zimną marynatą i odstawić na dwa dni w zimne miejsce. Po tym czasie wyjąć śledzie z marynaty, osączyć, pokroić je na mniejsze kawałki i położyć na talerzu. Z marynaty wyłowić jabłka i cebulę, nakryć nimi filety śledziowe.
- Cebulę dymkę pokroić w cienkie krążki, posypać nimi nasze filety śledziowe. Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą, doprawić ją do smaku solą i pieprzem, podawać ją ze śledziami.
- Śledzie marynowane można podawać ze smacznym chlebem żytnim posmarowanym masłem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
