Śledzie na święta
Śledzie na święta –
to bowiem tradycja polskiej kuchni od niepamiętnych czasów. Wpisany jest do naszych jadłospisów, podawany zarówno na najwykwintniejszych przyjęciach, jak również podczas wieczerzy wigilijnej. Chociażby tradycyjny “śledzik” to wtorek przed postem – tradycja związana z ostatkami. Współczesna światowa dietetyka żywieniowa również upatruje się w spożywaniu ryb lekarstwa na choroby cywilizacyjne, jak miażdżyce, zawały, wylewy i nowotwory.
Śledź po staropolsku
Składniki:
- ½ kg śledzi solonych,
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka kminku,
Przygotowanie:
- Śmietanę wpierw wymieszać z mąką, dodać kminek, zagotować na parze.
- Wymoczone śledzie oczyścić z ości, następnie obrać ze skóry, włożyć do sporządzonego ze śmietany, mąki i kminku sosu i przez parę minut gotować na parze.
- Ostatecznie podawać z ziemniakami z wody.
Śledzie gotowane
- 60 dag świeżych śledzi (tzw. “zielonych”),
- 1 cytryna,
- natka pietruszki,
- sól,
sos:
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła,
- ¾ szklanki wywaru ze śledzi,
- 4 fileciki anchois albo korki helskie,
- 2 łyżeczki pasty śledziowej,
Przygotowanie:
- Śledzie posolić, skropić sokiem z cytryny i wstępnie odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce.
- Zagotować wodę w rondlu, najpierw do wrzątku włożyć natkę i śledzie, gotować je ok 10 minut.
- Wywaru nie należy wylewać.
- Przygotować sos:
- Wpierw mąkę z połową rozpuszczonego masła i wywarem dokładnie wymieszać, zagotować.
- Dodać wymieszaną z pozostałym masłem pastę i posiekane anchois, później podgrzać, nie dopuszczając do ponownego zagotowania.
- Śledzie ułożyć na półmisku i podawać też z ziemniakami z wody, osobno w sosjerce – podać sos sardelowy.
Śledzie marynowane z musztardą i jogurtem
(6 porcji)
Składniki:
- 6 płatów śledziowych (wymoczyć),
- 1 cebula,
- 2 łyżki musztardy stołowej,
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą),
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka curry,
- pieprz,
Przygotowanie:
- Pokroić wpierw śledzie na kawałki.
- Cebulę obrać, posiekać, potem przelać wrzątkiem, osączyć.
- Obie musztardy wymieszać z jogurtem naturalnym oraz z oliwą.
- Dodać cebulę.
- Na koniec doprawić curry i pieprzem.
- Marynatą zalać śledzie, później wymieszać.
- Na koniec na dwa dni wstawić do lodówki, aby “dojrzały”.
Śledzie na święta w zalewie z wina
(15 porcji)
Składniki:
- 70 dag śledzi (wymoczonych),
- 5 cebul,
- 125 ml octu winnego (½ szklanki),
- 250 ml cherry,
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 15 dag cukru,
- 5 ziaren pieprzu,
- 2 goździki,
- 4 owoce jałowca,
- 2 liście laurowe,
- ½ łyżeczki gorczycy,
Przygotowanie:
- Cebule obrać, najpierw pociąć w krążki.
- Ocet, cherry, wino i cukier zagotować.
- Później dodać cukier i przyprawy.
- Gotować je przez pięć minut.
- W końcu ostudzić.
- Zalać śledzie marynatą, przykryć, ostatecznie wstawić na trzy dni do lodówki.
Śledzie na święta z nutą orientu
(na 8 porcji)
Składniki:
- 8 płatów śledziowych (wymoczonych),
- 2 czerwone cebule,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 2 cm kawałek imbiru,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 suszone papryczki chili,
- 2 – 3 gałązki rozmarynu,
- kawałek trawy cytrynowej,
- pieprz,
- 100 ml oleju rzepakowego,
Przygotowanie:
- Cebulę, marchewki, czosnek i imbir obrać, a następnie pociąć w paski.
- Układać warstwami w naczyniu: cebulę, śledzie i pozostałe składniki.
- Wszystko zalać olejem.
- Przykryć i wstawić je na 3 – 4 dni do lodówki.
W herbacianej bejcy
(na 10 porcji)
Składniki:
- 50 dag śledzi (wymoczonych),
- 4 cebule szalotki,
- 100 ml czarnej herbaty liściastej,
- 125 ml octu jabłkowego,
- 2 liście laurowe,
- 10 owoców jałowca,
- 5 goździków,
- 5 ziaren pieprzu,
- 200 ml oleju rzepakowego,
Przygotowanie:
- Wpierw pokroić w krążki szalotki.
- Następnie zagotować szklankę (250 ml) wody, wsypać do niej herbatę i gotować przez 5 minut.
- Herbatę odcedzić, zaś napar ostudzić.
- Wreszcie połączyć z octem, liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkami, pieprzem.
- Na koniec włożyć śledzie i wlać olej.
- Wstawić do lodówki na trzy dni.
Składniki odżywcze w 100 g śledzi
70,9 g | woda |
16,3 g | białko |
10,7 g | tłuszcz |
64 mg | cholesterol |
239 mg | potas |
219 mg | fosfor |
89 mg | sód |
32 mg | wapń |
1,1 mg | cynk |
1,07 mg | witamina E |
2,9 mg | niacyna (witamina PP) |
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]