PrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Śledzie na święta

Śledzie na święta –

to bowiem tradycja polskiej kuchni od niepamiętnych czasów. Wpisany jest do naszych jadłospisów, podawany zarówno na najwykwintniejszych przyjęciach, jak również podczas wieczerzy wigilijnej. Chociażby tradycyjny “śledzik” to wtorek przed postem – tradycja związana z ostatkami. Współczesna światowa dietetyka żywieniowa również upatruje się w spożywaniu ryb lekarstwa na choroby cywilizacyjne, jak miażdżyce, zawały, wylewy i nowotwory. 



Śledź po staropolsku

 

Składniki:

  • ½ kg śledzi solonych, 
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżeczka kminku,

Przygotowanie:

  1. Śmietanę wpierw wymieszać z mąką, dodać kminek, zagotować na parze. 
  2. Wymoczone śledzie oczyścić z ości, następnie obrać ze skóry, włożyć do sporządzonego ze śmietany, mąki i kminku sosu i przez parę minut gotować na parze.
  3. Ostatecznie podawać z ziemniakami z wody

Śledzie gotowane

 

  • 60 dag świeżych śledzi (tzw. “zielonych”), 
  • 1 cytryna, 
  • natka pietruszki, 
  • sól, 

sos:

  • 1  łyżka mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • ¾ szklanki wywaru ze śledzi, 
  • 4 fileciki anchois albo korki helskie, 
  • 2 łyżeczki pasty śledziowej,

Przygotowanie:

  1. Śledzie posolić, skropić sokiem z cytryny i wstępnie odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. 
  2. Zagotować wodę w rondlu, najpierw do wrzątku włożyć natkę i śledzie, gotować je ok 10 minut.
  3. Wywaru nie należy wylewać. 
  4. Przygotować sos: 
    1. Wpierw mąkę z połową rozpuszczonego masła i wywarem dokładnie wymieszać, zagotować. 
    2. Dodać wymieszaną z pozostałym masłem pastę i posiekane anchois, później podgrzać, nie dopuszczając do ponownego zagotowania. 
  5. Śledzie ułożyć na półmisku i podawać też z ziemniakami z wody, osobno w sosjerce – podać sos sardelowy. 

Śledzie marynowane z musztardą i jogurtem

 

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych (wymoczyć), 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki musztardy stołowej, 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z gorczycą), 
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 łyżeczka curry, 
  • pieprz, 

Przygotowanie:

  1. Pokroić wpierw śledzie na kawałki. 
  2. Cebulę obrać, posiekać, potem przelać wrzątkiem, osączyć. 
  3. Obie musztardy wymieszać z jogurtem naturalnym oraz z oliwą. 
  4. Dodać cebulę. 
  5. Na koniec doprawić curry i pieprzem. 
  6. Marynatą zalać śledzie, później wymieszać. 
  7. Na koniec na dwa dni wstawić do lodówki, aby “dojrzały”. 

Śledzie na święta w zalewie z wina

 

(15 porcji)

Składniki:

  • 70 dag śledzi (wymoczonych), 
  • 5 cebul, 
  • 125 ml octu winnego (½ szklanki), 
  • 250 ml cherry, 
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • 15 dag cukru, 
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • 2 goździki, 
  • 4 owoce jałowca, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ½ łyżeczki gorczycy, 

Przygotowanie:

cherry-nalewka

  1. Cebule obrać, najpierw pociąć w krążki. 
  2. Ocet, cherry, wino i cukier zagotować. 
  3. Później dodać cukier i przyprawy. 
  4. Gotować je przez pięć minut. 
  5. W końcu ostudzić. 
  6. Zalać śledzie marynatą, przykryć, ostatecznie wstawić na trzy dni do lodówki. 

Śledzie na święta z nutą orientu

 

(na 8 porcji)

Składniki:

  • 8 płatów śledziowych (wymoczonych), 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 2­ marchewki, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ok. 2 cm kawałek imbiru, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 – 3 gałązki rozmarynu, 
  • kawałek trawy cytrynowej, 
  • pieprz, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 

Przygotowanie:

  1. Cebulę, marchewki, czosnek i imbir obrać, a następnie pociąć w paski. 
  2. Układać warstwami w naczyniu: cebulę, śledzie i pozostałe składniki. 
  3. Wszystko zalać olejem. 
  4. Przykryć i wstawić je na 3 – 4 dni do lodówki. 

przyprawy-orientalne


W herbacianej bejcy

 

(na 10 porcji)

Składniki:

  • 50 dag śledzi (wymoczonych), 
  • 4 cebule szalotki, 
  • 100 ml czarnej herbaty liściastej, 
  • 125 ml octu jabłkowego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 10 owoców jałowca, 
  • 5 goździków, 
  • 5 ziaren pieprzu, 
  • 200 ml oleju rzepakowego, 

Przygotowanie:

  1. Wpierw pokroić w krążki szalotki. 
  2. Następnie zagotować szklankę (250 ml) wody, wsypać do niej herbatę i gotować przez 5 minut. 
  3. Herbatę odcedzić, zaś napar ostudzić. 
  4. Wreszcie połączyć z octem, liśćmi laurowymi, jałowcem, goździkami, pieprzem. 
  5. Na koniec włożyć śledzie i wlać olej. 
  6. Wstawić do lodówki na trzy dni. 

Składniki odżywcze w 100 g śledzi

70,9 gwoda
16,3 gbiałko
10,7 gtłuszcz
64 mgcholesterol
239 mgpotas
219 mgfosfor
89 mgsód
32 mgwapń
1,1 mgcynk
1,07 mgwitamina E
2,9 mgniacyna
(witamina PP)
Przeciętnie w x/100 [g] części jadalnych:
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x