Sos beszamelowy ze śmietaną
Sos beszamelowy ze śmietaną
jest też używany jako dodatek do wielu potraw. Np do mięs, ryżu, makaronów, zapiekanek, do pizzy. Wymyślony faktycznie przez mistrzów kuchni – Francuzów za czasów Ludwika XVII.
Składniki:
- 4 dag masła lub margaryny,
- 4 dag mąki,
- ¼ l śmietany,
- ⅛ l rosołu, mleka lub wody,
- 1 – 2 żółtka,
- sól,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
- 4 dag żółtego sera (ementaler, tylżycki),
Przygotowanie:
- Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, wpierw zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić rosołem lub mlekiem.
- Zagotować, przyprawić do smaku solą, kwaskiem cytrynowym, później wymieszać z żółtkami, śmietaną i tartym serem.
- Podgrzać ale nie gotować.
- Sos beszamelowy ze śmietaną używa się do zapiekania potraw jarskich, rybnych, mięsnych.
- Do sosu można dodać połowę tartego sera podpuszczkowego, resztę użyć na posypanie po wierzchu potrawy przed zapiekaniem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]