Sos chrzanowy
Sos chrzanowy
Składniki:
- 8 – 10 dag chrzanu (1 gruby korzeń),
- 3 dag mąki,
- sól, cukier,
- ¼ litra wywaru z włoszczyzny lub rosołu,
- ⅛ litra śmietany,
- ocet lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Chrzan oskrobać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach.
- Mąkę rozmieszać z zimnym wywarem, zagotować, dodać starty chrzan, sól, kwasek cytrynowy lub ocet, cukier do smaku, zagrzać mieszając.
- Połączyć z gęstą śmietaną.
- Można dodać 2 -3 dag masła.
- Jeżeli chce się użyć sosu chrzanowego do zapiekania z mięsem lub innymi potrawami, należy go zaciągnąć 1 -2 żółtkami.
- Potrawę do zapiekania zalewa się zimnym, gęstym sosem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]