Sosy słodkie
Sosy słodkie
Sos ponczowy
Składniki:
- 4 dag masła,
- 3 dag mąki,
- 5 dag cukru,
- ¼ l wina białego,
- 1 kieliszek rumu,
- 1 cytryna,
Przygotowanie:
- Surowe masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić białym winem, zagotować mieszając, dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
- Przyprawić do smaku cukrem i rumem.
- Sos podaje się do budyniów.
Sosy słodkie – sos kawowy.
- Przyrządzić według przepisu „Sos waniliowy zaparzany”.
- Zamiast wanilii dodać 2 dkg palonej, zmielonej i zaparzonej kawy.
- Napar musi być mocny.
- Dodawać napar do sosu w czasie ubijania na parze.
Sos waniliowy zaparzany.
Składniki:
- 3 – 4 żółtka lub 2 całe jaja,
- 6 dag cukru,
- ¼ mleka lub śmietanki,
- wanilia w proszku lub ¼ laski wanilii,
Przygotowanie:
-
- Najpierw mleko zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem, potem dolewać stopniowo wrzące mleko, ciągle mieszać, uważając, aby sos się nie „zwarzył”.
- Sos razem z naczyniem wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą, ubijać na parze, aż zgęstnieje, dodać wanilie, schłodzić w zimnej wodzie.
- W czasie chłodzenia sos często mieszać.
- Sos ten można przyrządzić oszczędniej, dodając tylko 2 żółtka i ½ dkg mąki ziemniaczanej, którą wpierw zagotować z mlekiem.
- W czasie chłodzenia do sosu dodać też 2 dag masła.
Sos poziomkowy (witaminowy)
Składniki:
- 10 – 15 dag poziomek lub truskawek,
- 2 surowe żółtka,
- 5 – 6 dag cukru,
- ¼ l mleka lub śmietanki,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
Przygotowanie:
- Poziomki lub truskawki opłukać, wpierw obrać z szypułek, przetrzeć przez gęste sito.
- Połowę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć zresztą gorącego mleka, mieszając zagotować.
- Żółtka utrzeć z cukrem, później dodając po trochu mleka, ciągle ucierać, na końcu zmieszać z utartymi poziomkami.
- Naczynia z sosem włożyć tymczasem do zimnej wody.
- W czasie chłodzenia sos mieszać.
- Można też dodać 3 – 4 łyżki śmietanki lub gęstej, świeżej śmietany.
Sos kakaowy lub czekoladowy.
- Przyrządzić zgodnie według przepisu „Sos waniliowy” dodając 2 dag kakao, które należy wcześniej zagotować z mlekiem.
- Można też zamiast kakao dodać 5 dag czekolady.
Sosy słodkie – sos z jabłek
Składniki:
- 20 dag kwaśnych jabłek,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 6 – 8 dag cukru,
- skórka cytrynowa,
- 1 kieliszek wina,
Przygotowanie:
- Umyte, pokrojone jabłka zalać wodą, najpierw ugotować, przetrzeć, dodać do smaku cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z 2 – 3 łyżkami wody), wino, zagotować.
- Można także sos przyrządzić również bez wina.
Sos porzeczkowo – malinowy
Składniki:
- 15 dag porzeczek,
- 10 dag malin,
- 6 – 8 dag cukru,
- ⅛ l śmietanki,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
Przygotowanie:
- Porzeczki i maliny przebrać, opłukać, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, zagotować.
- Przetrzeć przez gęste sito.
- Część płynu ostudzić, zmieszać z mąką ziemniaczana, połączyć zresztą płynu, dodać cukier, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
- Można połączyć z żółtkiem.
Sos z marmolady agrestowej.
Składniki:
- 20 dag agrestu,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 6 – 8 dag cukru,
- 1 kieliszek wina owocowego,
Przygotowanie:
- Agrest opłukać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, wpierw ugotować, przetrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną (rozmieszaną w 3 łyżkach wody), do smaku cukier, wino, zagotować.
- Można także połączyć ten sos z żółtkiem.
Sosy słodkie – sos morelowy.
Składniki:
- 6 dag suszonych moreli lub
10–15dkg marmolady morelowej, - 1 dag mąki ziemniaczanej,
- ⅛ l śmietanki,
- cukier,
Przygotowanie:
- Morele suszone opłukać, najpierw namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie.
- Przetrzeć, zmieszać z mąką ziemniaczaną, potem dodać do smaku cukier i śmietanę, zagotować.
- Oprócz cukru można dodać wino owocowe lub w końcu przyrządzić sos z samych moreli.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]