Suflet jabłkowy – apple souffle
Suflet jabłkowy – apple souffle.
Składniki:
- 40–50 dag jabłek,
- 10–15 dag cukru,
- 3 – 4 białka,
- skóra z cytryny,
- 1 dag masła (margaryny) do wysmarowania formy,
Przygotowanie:
-
- Jabłka umyć, ułożyć w płaskim rondlu albo w osobnych kokilkach ceramicznych, podlać małą ilością wody (3 – 4 łyżki), upiec w piekarniku lub gotować, przetrzeć przez sito.
- Do przecieru dodać część cukru.
- Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, dodawać ją stopniowo do gorącego przecieru z jabłek stale ubijając, dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.
- Masę ułożyć w piramidkę na wysmarowanym masłem półmisku, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]