Ciasto potrawyDesery i napojePRZEPISYWyroby cukiernicze

Suflet kawowy

Suflet Kawowy.

Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej najpierw dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia. Następnie z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać…


Składniki:

  • 2 dag kawy mielonej,
  • 3 żółtka,
  • 4 białka,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 1 – 2 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 dag masła do wysmarowania formy.


Przygotowanie:

  1. Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko.
  2. Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody.
  4. Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej wpierw dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia.
  5. Później z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, włożyć do foremek sufletowych albo wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
  6. Upieczony suflet kawowy podawać na gorąco, udekorowany wisienką koktajlową lub posypany cukrem pudrem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x