Suflet kawowy
Suflet Kawowy.
Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej najpierw dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia. Następnie z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać…
Składniki:
- 2 dag kawy mielonej,
- 3 żółtka,
- 4 białka,
- 15 dag cukru pudru,
- 1 – 2 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 dag masła do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
- Z kawy i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko.
- Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody.
- Napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej wpierw dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia.
- Później z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, włożyć do foremek sufletowych albo wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Upieczony suflet kawowy podawać na gorąco, udekorowany wisienką koktajlową lub posypany cukrem pudrem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]