Surówka z melona
Surówka z melona
Owoce konserwowane alkoholem są zwyczajną rzeczą w krajach południowych. Jeżeli zalejemy owoce zbyt mocnym spirytusem, zrobi się z tego wyborna nalewka owocowa, owoc zaś swój smak, właściwy smak i kolor przekaże do nalewki. Alkohol do 33% wystarczy do powstrzymania fermentacji. Jednocześnie otrzepujemy smaczny napój, albo przystawkę do obiadu.
Składniki:
- ½ kg dojrzałego melona,
- 1 kieliszek wina owocowego,
- cukier puder,
- wanilia,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Melon umyć, podzielić na ćwiartki, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w słupki, ułożyć w szklanej salaterce, przesypać cukrem z wanilią.
- Przyprawić winem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
- Przyrządzić na 2 godziny przed podaniem i silnie oziębić w lodówce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]