Szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką (z białek)
Składniki:
ciasto:
- 30 dag mąki,
- 8 dag smalcu,
- 6 dag masła (margaryny),
- 5 dag cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- skórka cytrynowa,
nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 20 dag cukru,
- skórka cytrynowa,
- 1 łyżeczka bułki tartej,
pianka:
- 5 białek,
- 20 dag cukru,
- 5 dag rodzynek,
Szarlotka z pianką – przygotowanie:
- Przygotować ciasto wg przepisu na szarlotkę, dodając śmietanę i skórkę cytrynową.
- Przykryte ciasto oziębić, a następnie rozwałkować w kształcie prostokąta i pokryć nim całą blachę i jej boki na wysokość 2 cm.
- Podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić.
- Do jabłek dodać cukru i otartą skórkę cytrynową, a następnie przesmażyć je w płaskim rondlu na silnym ogniu, ciągle mieszając.
- Gdy jabłka rozgotują się i będą przezroczyste ostudzić masę i na upieczonym spodzie równo rozsmarować marmoladę.
- Białka ubić na sztywną pianę w naczyniu zanurzonym we wrzącej wodzie, dosypując stopniowo cukier, aż piana będzie gładka i lśniąca.
- Pianę lekko wymieszać z rodzynkami.
- Posmarować nią równo marmoladę i placek wstawić do lekkiego pieca.
- Gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]