PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką (z białek)


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki,
  • 8 dag smalcu,
  • 6 dag masła (margaryny),
  • 5 dag cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • skórka cytrynowa,

nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 20 dag cukru,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 łyżeczka bułki tartej,

pianka:

  • 5 białek,
  • 20 dag cukru,
  • 5 dag rodzynek,

Szarlotka z pianką – przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto wg przepisu na szarlotkę, dodając śmietanę i skórkę cytrynową.
  2. Przykryte ciasto oziębić, a następnie rozwałkować w kształcie prostokąta i pokryć nim całą blachę i jej boki na wysokość 2 cm.
  3. Podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor.
  4. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić.
  5. Do jabłek dodać cukru i otartą skórkę cytrynową, a następnie przesmażyć je  w płaskim rondlu na silnym ogniu, ciągle mieszając.
  6. Gdy jabłka rozgotują się i będą przezroczyste ostudzić masę i na upieczonym spodzie równo rozsmarować marmoladę.
  7. Białka ubić na sztywną pianę w naczyniu zanurzonym we wrzącej wodzie, dosypując stopniowo cukier, aż piana będzie gładka i lśniąca.
  8. Pianę lekko wymieszać z rodzynkami.
  9. Posmarować nią równo marmoladę i placek wstawić do lekkiego pieca.
  10. Gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x