Szaszłyk z polędwicy (Basturma)
Szaszłyk z Polędwicy (Basturma).
Podawaj natychmiast po usmażeniu na rozgrzanym półmisku, przybrane dodatkowo surowymi pomidorami, w plastry i siekanym szczypiorkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
- Polędwicę wpierw opłukaj, obierz z powięzi, pokrój na 30 kawałków.
- Nadaj im najpierw, przez lekkie pobijanie tłuczkiem (zwilżonym w wodzie) kształt krążków o grubości ½ cm.
- Następnie cebulę drobno posiekaj.
- Uformuj kawałki mięsa, ułóż w misce, dodatkowo posypując je siekaną cebulą, pieprzem i solą, lekko skrapiając octem i pozostaw pod przykryciem na 2 – 3 godziny.
- Przygotuj cztery drewniane patyczki o grubości 3 – 5 mm, długości około 15 cm.
- Na każdy patyczek nabij po 6 – 8 krążków mięsa, usunąwszy z nich cebulę i oprószyć mąką.
- Tłuszcz rozgrzej na patelni i na silnym ogniu krótko smaż mięso na patyczkach, aby z wierzchu było zrumienione, a wewnątrz pozostało różowe.
- Szaszłyk z polędwicy podawaj natychmiast po usmażeniu na rozgrzanym półmisku, przybrane surowymi pomidorami, pokrojonymi w plastry i siekanym szczypiorkiem.
- Oddzielnie podaj ziemniaki, frytki, brukselkę, fasolkę szparagową i sałatę.
Antrykot można również przyrządzać na opiekaczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]